V korak z mladimi.

Kakšen zrak diham?

Marčevsko Srečanje z Bogom

Na pustni torek se je v dvorani glasbene šole na Rakovniku zbralo približno 60 mladih. Čeprav vsi v maskah, niso prišli na pustovanje, ampak na Srečanje z Bogom. Molitev, kateheza, priložnost za spoved in družabno srečanje so stalnica mesečnih duhovnih večerov za mlade. Ker smo se zbrali na večer pred pepelnico s katero začenjamo postni čas, smo v katehezi želeli osvetliti pomen štirideset dnevne priprave na obhajanje velikonočnih skrivnosti.

V katehezi smo osvetlili evangeljsko podobo Boga in njegove zastonjske ljubezni. Poudarili smo, da naše spreobrnjenje ne izhaja iz krivde ali slabe vesti, ampak iz hvaležnosti, ker nas Bog brezpogojno ljubi.

Notranja svoboda po kateri hrepenimo je dar Svetega Duha. Duhovna prenova ni v prvi vrsti posledica človekovega truda, ampak Božji dar podarjen človeku, ki je za Boga odprt. Spodbujeni smo bili, da smo v postnem času pozorni na tri področja duhovnega življenja:

  • Temelj krščanskega življenja je skupnost. Zavedamo se, da Bog deluje v ljudeh, ki se odločijo za življenje v občestvu. Kakor je Jezus poklical učence v skupnost, smo tudi mi poklicani, da v danih skupnostih skrbimo drug za drugega.
  • Drugo povabilo se je nanašalo na molitev. Jezus nas spodbuja, da vztrajamo v molitvi, kljub temu, da je včasih težko.
  • Tretje povabilo pa se je nanašalo na zaupanje v Marijo. Jezus nam je podaril Marijo za našo mater in želi, da jo sprejmemo v svoje domove in srca. Ona ima veliko vlogo v času duhovne prenove. Je »odprtina« skoz katero sije Božja ljubezen in milost.

Naslednje srečanje bo skoraj neposredno pred veliko nočjo, 5. aprila 2022.

Kjer si ljudje prizadevajo za kvalitetno življenje v skupnostih, za vztrajno molitev in je Marija središče duhovnega življenja tam je veliko upanje, da Sveti Duh prinese duhovno svobodo po kateri zavedno ali nezavedno hrepenimo. Samo Božji Duh lahko prečisti posvetni duh, ki ga v tem svetu nenehno vdihavamo. Sveti Duh je kakor velika čistilna naprava, ki spreminja posvetni zrak v duhovnega. Zato verjamemo, da bo prav Sveti Duh v času postnega časa prenovil naša srca, če se bomo pripravili pogoje za njegov prihod.

Klemen Balažič, foto: Neža Lajevec

Morda vas zanima tudi