V korak z mladimi.

Kiparjevo pismo Janezu Bosku

Dragi Janez Bosko, ko sem bil povabljen, da naredim kip, ki predstavlja tebe, sem se vprašal, zakaj si mi stopil naproti. Kaj mi imaš za povedati?

Stojim sredi praznega ateljeja in te poslušam. Kaj mi danes govoriš kot očetu, možu, vzgojitelju svojih otrok? Kako bo kip deloval na njih? Kaj imaš danes povedati mladim, ki s takim zanosom vstopajo v življenje? S kakšnim velikim veseljem se vsako leto vrnejo z duhovnih vaj v Želimljah.

Izberem več obstoječih podob in začnem s portretiranjem v glini. Največkrat si upodobljen kot svetnik z razpotegnjeno roko in blagim izrazom v dolgi obleki ali halji. Poguglam te. Si svetnik mladosti, posvečen mladim. Pri tebi gre za preventivno vzgojo mladih skozi ljubezen, razumevanje in spoštovanje. Verjameš v moč pozitivne vzgoje, ki gradi na spoštovanju, zaupanju in osebnem zgledu.

Zamislim si figuro z učencem z mobitelom v roki in plešočo deklico. Na koncu še psa Sivca, ki te je čuval pred nepridipravi in o katerem si nekoč rekel: »Smejali bi se, če bi vam rekel, da je to angel, ni pa tudi mogoče reči, da je to navaden pes.«

Skupina kipov je zamišljena pred cerkvijo in ob šoli. Zagotovo sta to kraja, ki sta najbolj povezana s tabo in tvojim delom. Skupina predstavlja spoštovanje do tvojega izjemnega prispevka k vzgoji mladih. Upam, da bo spodbujala delo za dobrobit mladih in cerkve.

Lepo te pozdravljam,

Edo

Vir: Edo Dolinar, Kiparjevo pismo Janezu Bosku, v: O Marija, Pomočnica bila si in boš nam ti, Bilten ob praznovanju 100. obletnice posvetitve cerkve Marije Pomočnice

Morda vas zanima tudi