V korak z mladimi.

Kombi, ležišča, zdravila … ter zgodbe salezijanskega sprejemanja

Medtem ko se vojna v Ukrajini nadaljuje in je pozornost sveta usmerjena v pogajanja za končanje vojne, so možnosti za preživetje tistih, ki ostanejo v državi, zasutimi z bombami, v veliki meri odvisne od mednarodne solidarnosti, pri kateri je zelo dejavna tudi salezijanska družina.

Cele dneve brez svetlobe in ogrevanja v zavetju v kleti. Zaprte trgovine, ko je bilo kruh mogoče dobiti le, ko so ga razdelili po ulici … Tako je potekalo življenje mame Natalke z otrokoma, starima pet in dve leti, preden je pred tremi tedni zapustila Harkov.

»Vse, o čemer sem lahko razmišljala, je bilo to, kar sem pustila tam – svojega moža – predvsem pa o tem, kako bi rešila življenja otrok«, je dejala za salezijanski misijonski urad v Madridu »Misiones Salesianas«.

Več dni so potovali peš, pa tudi z avtobusom in vlakom, dokler niso prišli do Medyke, mejnega prehoda s Poljsko. »Najhujša sta bila mraz in sneg, enega otroka sem nosila v naročju, zraven velik nahrbtnik, drugega pa držala za roko. To, kar trpimo, je zelo nepošteno«, dodaja.

Tudi zdaj, ko je na varnem pri salezijancih, še ni vse rešeno. Otroka se prestrašita takoj, ko zaslišita zvok letala in še vedno se boji za usodo moža, s katerim se slišita vsak dan. A Natalka je srečna, dokler ve, da je dobro, potolažena v spoznanju o solidarnosti, ki jo z otrokoma prejema »predvsem od salezijancev«.

Natalkina družina seveda ni edina, ki so jo sprejeli poljski salezijanci. Don Boskovi sinovi so v štirih poljskih inšpektorijah uredili prostor za 1117 oseb, od tega so jih sprejeli že 501, prostora imajo še za 366 oseb. Trenutno si delijo, kar imajo, a ker je vzdrževanje tako velikega števila beguncev drago, bodo potrebovali vedno več podpore.

Kljub vojni ujmi v Ukrajini jim je tja uspelo poslati na desetine humanitarnih konvojev z medicinskimi pripomočki, hrano, odejami, generatorji, pripomočki za osebno higieno. Sinergija je pomembna: v sodelovanju s salezijanskim misijonskim uradom iz Bonna v Nemčiji so nakupili 300 zložljivih postelj z blazinami in odejami ter 600 kompletov posteljnine in brisač.

Še eno pričevanje o učinkoviti in učinkoviti salezijanski solidarnosti prihaja iz Žitomirja v Ukrajini, približno 130 km od Kijeva, kjer je prejšnjo sredo, 16. marca, salezijanska ustanova prejela nov avto.

Salezijanec Michał Wocial, ki deluje v Žitomirju, je prosil za pomoč, saj se je stari šolski kombi pokvaril na eni od mnogih voženj, ko so begunce prevažali na Poljsko.

»Za nas je bila to prednostna naloga«, pravi salezijanec Jacek Zdzieborski, direktor salezijanskega misijonskega urada v Varšavi. »Na srečo smo hitro našli prodajalca 8-sedežnega enoprostorca z velikim prtljažnikom. Teden dni kasneje je bil avto kupljen, uvožen, registriran in zavarovan.« Hitro so našli tudi donatorja: nakup je financiral salezijanski misijonski urad v Turinu »Missioni Don Bosco«.

»To je eden izmed mnogih primerov čudovitega sodelovanja in Božje previdnosti, za katero verjamemo, da je vodila te poti. Neverjetno je, da nam je v tako kratkem času uspelo pridobiti vozilo in opraviti vse formalnosti«, še dodaja Zdzieborski.

Preden je prispel na cilj, so novi avtomobil napolnili z darili, vključno z generatorjem, hrano, medicinskimi pripomočki in odejami.

Zbiranje finančnih in materialnih sredstev se nadaljuje po vsem salezijanskem svetu. Med najnovejšimi sta donacija salezijanske vizitatorije Vzhodni Timor in znaten finančni dar sester Jezusovega usmiljenja, 11. skupine salezijanske družine.

ANS

Morda vas zanima tudi