V korak z mladimi.

Konkretni pregled salezijanskega poslanstva

Posvet salezijancev ob začetku šolskega leta

Da je kljub vsem obveznostim in mnogim dejavnostim dobro, da se salezijanci srečajo in osvetlijo svoje poslanstvo v slovenski salezijanski inšpektoriji, se je potrdilo tudi na letošnjem posvetu, ki ga je pripravila salezijanska mladinska pastorala, udeležila pa se ga je skoraj tretjina vseh sobratov, med njimi tudi inšpektor Marko Košnik.

Že v nedeljo zvečer so se zbrali v Veržeju na družabnem srečanju, ki je bil v spontanih pogovorih in pomenkovanjih najboljši uvod v resno poglabljanje o razvejanem salezijanskem poslanstvu 12 skupnostih, v katerih delujejo salezijanci slovenske inšpektorije.

Naslednji dan je potekalo intenzivno poglabljanje in delo po skupinah ter iskanje odgovorov in novih poti.

Boštjan Jamnik je predstavil povzetke lanskega posveta Spremljanje na salezijanski način in udeleženci so lahko hitro preverili, kaj od naštetega so uspeli uresničiti in izboljšati. V delu po skupinah so svoje salezijansko življenje, delo in poslanstvo poglabljali ob treh točkah: ustvarjanje vzgojnega okolja, delo s skupinami in v skupinah ter osebno in duhovno spremljanje.

Popoldanski del je bil namenjen predstavitvi in pripravi na inšpektorialni zbor, ki bo potekal prihodnjo pomlad. Voditelj zbora, inšpektorjev vikar Peter Končan, je predstavil pismo vrhovnega predstojnika, v katerem sklicuje 28. vrhovni zbor s temo Kakšni salezijanci za mlade danes. To bo tudi tema inšpektorialnega zbora. Sledil je neke vrste mini inšpektorialni zbor z delom po skupinah, kjer so se salezijanci že lotili preverbe delovanja v duhu naslova zbora.

Večerna adoracija za salezijansko poslanstvo in za mlade je bila najlepši izraz truda salezijancev, da bi tudi danes zvesto sledili don Bosku.

Zadnji dan so sledili povzetki in zaključki. Inšpektor Marko Košnik je predstavil uresničevanje vizije, ki jo je inšpektorija sprejela na zadnjem zboru in postavil nekaj konkretnih vprašanj o prihodnosti salezijanskega dela v slovenski inšpektoriji. Pregled skupnega koledarja in nakazal pestro in bogato salezijansko poslanstvo na mnogih področjih v tem šolskem letu.

Posvet je vsekakor dober način, da so salezijanci preverili svoje poslanstvo, si postavili mnoga vprašanja in iskali odgovore na konkretne primere, s katerimi se srečujejo v svojem poslanstvu. Poleg tega posvet pripomore k preseganju različnih pogledov sobratov, odkritega pogovora o osebnih odnosih in graditvi skupnosti.

Morda vas zanima tudi