V korak z mladimi.

»Koronabirma« v Mužlji

V teh težkih časih zaradi epidemije covida-19 se občasno vendarle zgodi kakšen vesel dogodek. Razmere se v Srbiji spreminjajo iz ure v uro, tako da niti točno ne vemo, kakšni ukrepi veljajo v posameznih mestih.

Ko so od 15. marca do 6. maja 2020 razglasili izredno stanje, so prekršitelje kaznovali z drakonskimi kaznimi 1.500 evrov. Po ukinitvi so se ljudje in tudi politiki »sprostili«, kar je prineslo neugodne posledice. Bile so volitve, nogometne tekme z več deset tisoč gledalci, svetovni teniški prvak Novak Đoković je pripravil turnir v Beogradu in nato v Zadru … Vse to je pospešilo bliskovito širjenje okužb, ki so jih prejšnji ukrepi držali na vajetih.

Glavni vir okužb v prestolnici so bili študentski žuri in ponočevanja. Ko je predsednik zagrozil, da bo zaprl študentske domove, je prišlo do hudih neredov, ki so se ob najavi ponovnih omejitvenih ukrepov še stopnjevali. Žal so rezultati vsem poznani.

Po ukinitvi izrednega stanja smo začeli redno maševati. V Mužlji smo se pripravljali tudi na prejem zakramenta svete birme. A tako civilne kot cerkvene oblasti zelo zaostajajo za hitro se spreminjajočimi razmerami: dovoljenje za birmo je prispelo za nedeljo, 28. junija, ko se je stanje ponovno izredno poslabšalo. Tako pravzaprav nihče ni vedel, ali in kdaj sveta birma sploh bo.

Zato so birmanci, njihove družine in botri s toliko večjo nestrpnostjo pričakovali nov obljubljeni dan, ki se je zgodil 12. julija. Slovesnost svete birme je vodil škof Martin Roos, izredni upravitelj banatske škofije, ob njem sta bila še stalni diakon Zoltán Sándor in župnik Stojan Kalapiš. Med sveto mašo je prepeval mladinski vokalno-instrumentalni zbor Don Bosko pod izurjenim vodstvom Szimóne Mezei. V pridigi je škof Roos poudaril pomembnost svete birme, pri kateri v polnosti prejmemo darove Svetega Duha, ki so učinkoviti le, če pri tem sami sodelujemo.

Povzeto po zapisu J. Jelena

Morda vas zanima tudi