V korak z mladimi.

Kot kvas v današnji človeški družini: laiška razsežnost don Boskove družine

Predstavitev naslova in smernic Vezila za leto 2023

Vrhovni predstojnik salezijancev ter oče in središče edinosti salezijanske družine Ángel Fernández Artime je po posvetovanju in razločevanju z voditelji salezijanske družine, člani vrhovnega sveta in drugimi izvedenci 28. julija 2022 objavil naslov in smernice Vezila za leto 2023: »Kot kvas v današnji človeški družini. Laiška razsežnost don Boskove družine«.

V predstavitvi Á. F. Artime najprej izpostavi, da je to Vezilo namenjeno dvema skupinama: ne le vsem skupinam salezijanske družine, temveč tudi »otrokom, najstnikom in mladim v vseh ustanovah in navzočnostih don Boskove družine po svetu«. Nato pojasni, da »želimo v luči tega, kar je najbolj značilno za našo pedagogiko in duhovnost, pomagati otrokom, zlasti pa najstnikom in mladim odkrivati, da je lahko vsak izmed njih kot kvas, o katerem govori Jezus«.

Hkrati želi biti vezilo za don Boskovo družino »jasno in izzivalno sporočilo, usmerjeno v odkrivanje njene laiške razsežnosti«, za posvečene člane salezijanske družine pa povabilo, naj bodo »kvas v testu kruha človeštva« in naj »živijo drug ob drugem ter se pustijo obogatiti evangeljski laičnosti«.

Kvas, element, ki ga je Jezus metaforično uporabil, da je apostolom predstavil Božje kraljestvo, je »edina živa sestavina«, ki se uporablja v majhnih količinah, a ima »sposobnost vplivati na celotno testo, ga oblikovati in preoblikovati«, pravi vrhovni predstojnik.

Besedilo vezila vsakemu članu salezijanske družine in mladim predlaga, naj bodo kvas v svetu in širijo Besedo in Božje kraljestvo, tako kot kvas preoblikuje testo za kruh.

Vrhovni predstojnik v svojem razmišljanju opozarja tudi na pomembnost dela laikov pri delu salezijanske družbe in dodaja, da »Cerkev sestavlja več kot 99 % laikov … Predstavljajte si, kako se ta delež poveča, če vključimo in zajamemo ves svet: laiki so testo, ne le kvas za Kraljestvo«.

ANS

Morda vas zanima tudi