V korak z mladimi.

»Kot kvas v današnji človeški družini. Laiška razsežnost don Boskove družine.«

Plakat Vezila 2023

24. novembra 2022 je salezijanska agencija ANS objavila prvega od dveh plakatov, ki ju je vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime izbral za ponazoritev sporočila Vezila za leto 2023: »Kot kvas v človeški družini danes. Laiška razsežnost don Boskove družine«. V prihodnjem letu bomo tako imeli možnost animiranja salezijanske družine z dvema različnima podobama, ki dobro predstavljata predlagano temo, vsaka pa poudarja različne poudarke, sloge in predloge.

Prvi od obeh plakatov, delo urada za družbeno komuniciranje portugalske inšpektorije sv. Antona jasno izraža delavnost in živahnost salezijanske družine včeraj in danes, v službi mladih vsega sveta.

Predlagana ilustracija se navdihuje v naklonjenosti in družinski razsežnosti, ki sta združila don Boska in mamo Marjeto z mladimi, sprejetimi v oratoriju v Valdoccu.

Ob predstavitvi plakata je umetnik Nuno Quaresma pojasnil podrobnosti in pomene ilustracije: »Alegorično predstavlja skromen in ljubeč pogum, s katerim je bil, čeprav z omejenimi sredstvi, zgrajen Dom, v katerem so sinovska vez z ustanoviteljem, ljubezen in vera v Boga, medsebojno zaupanje ter bratstvo in veselje postali plodna tla za skupnost, ki nikoli ni nehala rasti. Preprostost pripravljenih jedi v ospredju in varčnost tistih, ki strežejo pri mizi, na desni strani podobe spominjajo na čudež petih hlebov in dveh rib.

V prizoru don Bosko, oče in učitelj, vodi in organizira svoje mlade, ki so lačni in potrebujejo pastirja, ki jim bo pomagal pri iskanju daru solidarnosti, ljubeče gorečnosti za male naloge in za delitev kruha, zavedanja samega sebe kot dobrega kvasa, ki pomaga rasti in naredi ‘kruh človeške družine’ večji in okusnejši.

V ozadju viseča sušeča se ​​oblačila, ki se zlivajo s pokrajino in ozadjem, simbolizirajo vse tiste, ki, čeprav nevidni, sestavljajo to veliko družino.

Svetloba preplavi podobo z desne strani kot opomin, da je vse, kar je globoko človeško, prežeto s sijem Božjega.«

Morda vas zanima tudi