V korak z mladimi.

Krajinski park Ljubljansko barje in Gimnazija Želimlje na mednarodnem simpoziju Unesca v grški Olimpiji

Med 6. in 10. 4. 2022 je v grški Olimpiji potekal mednarodni simpozij mladih »World cultural heritage«, ki ga je organiziral Unesco. V Sloveniji je bil nosilec projekta Krajinski park Ljubljansko barje, ki je k sodelovanju povabil Gimnazijo Želimlje, saj se Želimeljska dolina nahaja na ozemlju tega parka. Na razpis se je prijavilo več pogumnih tretješolcev, ki se niso ustrašili nastopa pred mednarodno javnostjo. Izbrana je bila Petra Vinčec iz 3. a, družbo pa sta ji delala še predstavnica parka Barbara Vidmar in želimeljski profesor Aleš Vrbovšek.

Simpozij se je začel v Atenah s svečanim odprtjem, nadaljeval pa na skrajnem zahodu Grčije, kjer se nahajajo ostanki Olimpije. Sodoben športno-učni center, ki so ga ob Olimpiji postavili leta 2004, je tri dni gostil dijake in njihove mentorje. Petra je na predstavitvenem delu simpozija s predavanjem »This is my heritage« orisala naravne in kulturne znamenitosti Slovenije, ki so vpisane na Unescov seznam. Še posebej je izpostavila koliščarsko kulturo z Ljubljanskega barja in cerkev sv. Mihaela v Črni vasi, ki je biser slovenske sakralne arhitekture. Tako je predstavila Slovenijo, Krajinski park Ljubljansko barje in seveda Gimnazijo Želimlje. Poleg tega se je udeležila različnih delavnic in debatnih srečanj, program podobne vsebine pa so imeli tudi spremljevalci. Na poti domov se je ustavila še v Atenah in si ogledala središče mesta ter Akropolo nad njim.

Takšna srečanja krepijo mednarodno sodelovanje dijakov in spremljevalcev, v svet ponašajo dober glas o slovenskih naravnih in kulturnih znamenitostih ter znanju dijakov Gimnazije Želimlje.

Nadvse prijetna in koristna pot je na Gimnaziji Želimlje močno odmevala in oba želimeljska udeleženca sta za izkušnjo zelo hvaležna.

Aleš Vrbovšek, Gimnazija Želimlje

Morda vas zanima tudi