V korak z mladimi.

Letno srečanje salezijancev

Zmanjšanje razširjenosti koronavirusa in odpravljanje ukrepov za zajezitev sta omogočila letno srečanje salezijancev na Rakovniku, ki je potekalo 21. junija 2021. Tako so se po dobrem letu ponovno sešli salezijanci iz celotne Slovenije. Razlogi so bili vsaj trije: srečanje sobratov, predstavitev in izročitev novega priročnika za animacijo in vodenje ter praznovanje salezijanskih jubilejev.

Salezijanci so kljub razlikam v generacijah, delu in mišljenju z veseljem prišli na Rakovnik, saj je srečanje v živo vse kaj drugega kot on-line kontakti. Poleg tega so si neformalno izmenjali novice, izkušnje in dogodke, ki so jih doživeli v tem koronskem obdobju.

Inšpektorjev vikar Peter Končan je nato jedrnato, a poglobljeno predstavil prevod novega priročnika za animacijo in vodenje skupnosti. Gre za temeljni dokument, ki bo ne le ravnatelje, temveč vse salezijance, pa tudi sodelavce in laike, v naslednjem desetletju kažipot pri izvajanju salezijanskega poslanstva. Neki sobrat je po predstavitvi dejal, da je bila tako dobra, da ga je obšla skušnjava, da bi se res lotil prebiranja tega priročnika.

Na kratko so se kakim 50 zbranim sobratom predstavili tudi mladi sobratje, ki študirajo v tujini in jih je večina že prišla na srečanje, saj so se počitnice začele.

Sledila je zahvalna sveta maša v čast zavetnikoma slovenske salezijanske inšpektorije sv. Cirilu in Metodu v svetišču Marije Pomočnice, ki jo je vodil inšpektor Marko Košnik in posebej poudaril Marijino varstvo in pomoč v življenju in delu salezijancev. Pričevanje o svojem poklicu in poslanstvu je v nagovoru podal sobrat Jože Andolšek, navdušen misijonski animator na Koroškem in v Sloveniji. Pri sveti maši so bili posebnega spomina deležni sobratje, ki v tem letu praznujejo življenjski, duhovniški ali redovniški jubilej. Ta seznam se iz leta v leto daljša.

Praznovanje in srečanje so zaključili ob skupnem kosilu v veliki jedilnici Majcnove hiše.

Morda vas zanima tudi