V korak z mladimi.

Litovski don Bosko

Salezijanska družina v Litvi je 25. julija obhaja spominski dan ob 60. obletnici smrti prvega salezijanca iz Litve, duhovnika Antanasa Skeltysa.

V tej državi že v prvih dneh šole spoznajo rek, ki duhovno in civilizacijsko povezuje ta mali baltski narod: »Spominjaj se, razglašaj, počasti.«

Antanas Skeltys se je rodil na rodovitni poljedelski ravnici v pokrajini Suvalščizna. Že od mladega si je želel postati duhovnik, a si zaradi ekonomskega položaja tega ni mogel privoščiti. Spoznal je don Boskove salezijance, pisal predstojnikom v Turin in prejel telegrafski odgovor: »Pridi! Pričakujemo te!« Bil je prvi v vrsti mladih Litvijcev, ki so mu sledili v italijanski Piemont.

Med salezijance ga je leta 1906 sprejel blaženi Mihael Rua, avgusta 1914, teden dni po začetku prve svetovne vojne, pa je bil posvečen v duhovnika. Ker se ni mogel vrniti v domovino, je deloval v italijanski Veroni in Esteju, kjer je začel izdajati Salezijanski vestnik v litovskem jeziku, preko katerega je v tej baltski državi širil poznavanje don Boska in njegovih ustanov.

Pred komunistično nadlogo se je previdnostno ohranila celotna zbirka tiskanega Salezijanskega vestnika od leta 1926 do 1940. Že od leta 1921 je goreče sprejemal in spremljal mlade Litovce, ki so prihajali v Italijo in se oblikovali v mlade salezijance. Zanje je ustanovil poseben zavod v Perosi Argentini, kasneje pa se je preselil v Castelnuovo Don Bosco.

V domovino se je vrnil ob prvi možnosti in še danes lahko občudujemo »čudež« njegovega poslanstva v Litvi. Slavni litvanski astronom in duhovnik mu je podaril veliko posestvo, na katerem je nastala salezijanska skupnosti, ki je skrbela za poklicno izobraževanje več kot 100 mladih. Ustanova je delovala od leta 1934 do 1940, ko jo je v polnem razcvetu uničila sovjetska okupacija dežele.

Naslednja leta je Skeltys – ki je med drugim prejel izraelski naziv »Pravični med narodi« za reševanje Judov med nacistično okupacijo – živel tajno v majhnih podeželskih župnijah in se skrival pred agenti KGB vse do svoje smrti, 28. julija 1960.

25. julija 2020 so v njegovi rojstni vasi Griškabūdis počastili spomin na tega neustrašenega salezijanca. Slovesno somaševanje je vodil upokojeni nadškof, kardinal Sigitas Tamkevičius. Kot otrok je ministriral pri svetih mašah, ki jih je na skrivaj daroval Antanas Skeltys in je bil ob njegovi smrtni postelji. V svojih spominih se mu je zahvalil njegov zgled in ljubezen do don Boska. Ob njem je somaševal še pomožni škof v Vilni, msgr. Arūnas Poniškaitis, pranečak Antanasa Skeltysa.

K slovesnosti so se zbrali člani salezijanske družine v Litvi, salezijanci, sestre hčere Marije Pomočnice, salezijanci sotrudniki, ki so dali pobudo za spominski dogodek ter prijatelji in podporniki salezijanske družine.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi