V korak z mladimi.

Majcnova nedelja 2016

V nedeljo 25. septembra smo na Rakovniku obhajali Majcnovo nedeljo. Somaševanje ob 15. uri je vodil vicepostulator v postopku za beatifikacijo Andreja Majcna sobrat Alojzij Slavko Snoj.

Letos mineva 60 od začetka Majcnovega misijonskega delovanja v Južnem Vietnamu. V homiliji je gospod Snoj prikazal lik Božjega služabnika Andreja Majcna skozi njegova pisma, ki jih je Majcen pisal dobrotnikom. Iz njegovih zapisanih besed izžareva sluh svetosti, kajti pisal je o svetosti, se sam zanjo prizadeval in jo drugim priporočal. Ob koncu maše smo prejeli podobice (ex indumentum) z molitvijo za beatifikacijo Božjega služabnika Andreja Majcna, katerim je dodan košček njegovega duhovniškega oblačila. Veliko potreb imamo, zaradi katerih se obračamo na Majcna. Na Rakovniku se še posebej priporočamo za uspešno gradnjo Majcnove hiše. Po salezijanski tradiciji smo zmolili še molitve ob vaji za srečno smrt in prejeli blagoslov Marije Pomočnice.

Po maši smo odšli na salezijanski grob na Žalah, v katerega je položen tudi Majcen. Opravili smo kratko bogoslužje, prižgali sveče in zapeli nekaj pesmi. Vicepostulator Snoj nam je v družinskem duhu omenil, da postopek za beatifikacijo uspešno napreduje in da so bila uspešno opravljena tudi zaslišanja, kar je že eden od prvih »čudežev«. V hvaležnosti za delo pri postopku velja omeniti, da je gospod Snoj predstavljen kot osebnost tedna v zadnji številki Družine (št. 39, 25. septembra 2016). O Majcnu pravi, da ga navdušujejo junaške kreposti, saj smo se ob njem o tem lahko prepričali. Vse življenje sta ga kljub preizkušnjam odlikovali podobno veselje in evangelizacija skozi vzgojo, ki jo je kot učitelj znal uresničevati zelo nazorno, z barvami. Mladim je ponavljal: »Ne zafrčkajte svojega življenja«.

Marko Košnik

Morda vas zanima tudi