V korak z mladimi.

Mala Cvetka se je razcvetela

Praznovanje 100-letnice salezijanske navzočnosti na Kodeljevem

Nedeljska slovesnost v župnijski in romarski cerkvi sv. Terezije Deteta Jezusa na Kodeljevem je bila le veliki finale celotedenskega praznovanja in precej daljše priprave na obeležitev 100-letnice salezijanske navzočnosti na Kodeljevem.

Praznovanje se je začelo v torek, 1. oktobra, na sam praznik Male Cvetke, ko je večerno sveto mašo vodil salezijanski inšpektor Marko Košnik, bogoslužje pa so obogatili tako romarji in župljani z vrtnicami, mešani pevski zbor in ministranti, ki so v večjem ali manjšem številu sodelovali tudi vse dni tridnevnice pred zunanjim praznikom.

Prvi dan tridnevnice je sveto mašo vodil prof. Tone Ciglar, ki je v nagovoru obudil spomine na 11 let, ki jih je preživel na Kodeljevem. Po sveti maši pa je bila župnijska dvorana skoraj premajhna za vse obiskovalce, ki so želeli prisluhniti predstavitvi monografije »Sto let salezijanskega poslanstva na Kodeljevem«. Bogat kulturni program je povezovala Lucija Žohar, s pesmijo ga je povzdignila pevska skupina »Do tja …« O nastanku in vsebini knjige je spregovoril urednik dr. Bogdan Kolar, z umetniškim povzetkom gradnje cerkve se mu je pridružil kustos dr. Bogo Zupančič, prof. Tone Ciglar pa je navzoče razveseljeval z nekaterimi anekdotami iz trdega povojnega obdobja, ki ga je na Kodeljevem preživela salezijanska skupnost.

Naslednji večer je sveto mašo vodil kodeljevski rojak Anton Bedenčič, ki je v nagovoru poudaril, da ne smemo le čakati na nebesa po smrti, temveč jih ustvarjati že tukaj in sedaj. Bogoslužje je spremljala skupina Alfa in Omega pod vodstvom Nade Žgur. Po sveti maši so pripravili še krajši slavilni koncert in s pričevanjem vse navzoče povabili na pot k Bogu.

Sobotno popoldne in večer sta bila predvsem v znamenju mladih, saj so mladi iz SMC Kodeljevo pripravili animatorij za mlade in animatorje, ki so prišli tudi iz okoliških župnij. Skozi igro in dejavnosti so spoznavali župnijsko zavetnico sv. Terezijo. Katehezi je sledila velika igra, kjer so, tako kot prvi salezijanci pred sto leti, raziskovali Kodeljevo. Program so zaključili z mladinsko sveto mašo, ki jo je vodil Boštjan Jamnik, domači mladinci pa so združili moči in jo glasbeno in pevsko obogatili.

Nedeljsko sončno jutro je vabilo v svetišče Male Cvetke, ki se je kljub njeni veliki prostornini dodobra napolnilo. Bogoslužje je ob navzočnosti domačih salezijancev, nekdanjih župnikov in gostov vodil beograjski nadškof msgr. Stanislav Hočevar. V homiliji ni skoparil z evangeljskimi izpeljavami in razlagami, mislimi sv. Terezije Deteta Jezusa in don Boska ter svojimi spomini na Kodeljevo, vse pa je zavil v Božjo zgodovino in posege. Slavje je nadvse povzdignil mešani pevski zbor in priložnostni orkester pod vodstvom Petra Rojka, svoje je ponovno dodala četa ministrantov in župnijskih sodelavcev. Med slovesnostjo je nadškof blagoslovil tudi novo krstno kapelo, po maši pa še prenovljene prostore dnevnega centra Skale. Množica se je še dolgo zadržala na ploščadi pred cerkvijo ter na travniku ob njej, saj ni manjkalo dobrot, ki pritičejo taki in tako veliki slovesnosti.

Foto: Grega Valič in Žiga Lovšin

Fotogalerija na FB Don Bosko Slovenija

Morda vas zanima tudi