V korak z mladimi.

Mama Marjeta, ključna osebnost don Boskovega poklica in začetka salezijancev

25. novembra, na dan njenega rojstva za nebesa, se salezijanska družina po vsem svetu spominja Marjete Occhiene, mame Marjete, kot jo je klicalo na stotine otrok, ko je pomagala svojemu sinu don Bosku v valdoškem Oratoriju. Mati ustanovitelja salezijancev, ki jo je papež Benedikt XVI. leta 2006 razglasil za častitljivo, je bila, ne da bi vedela, prva sodelavka pri vzgojnem delu salezijancev, ki priznavajo, da se je salezijanska družba rodila ob njenem spremstvu in po zaslugi njenega prispevka v preventivnem vzgojnem sistemu.

Marjeta Occhiena se je rodila 1. aprila 1788 v Caprigliu v Piemontu. Pri 29. letih je po petih letih zakona ovdovela in sredi lakote, ki je pustošila po Evropi, skrbela za taščo in Antona, sina iz moževega prvega zakona, hkrati pa vzgaja lastna otroka, Jožefa in Janezka Boska.

Močna žena z jasnimi idejami in neomajno vero je bila, kot velika večina žensk tistega časa, nepismena in je imela preprost življenjski slog. S ponižnostjo in razumnostjo je skrbela za krščansko vzgojo svojih otrok, med seboj po značaju zelo različnih. Hkrati je bila sposobna sprejemati skrajne odločitve, na primer, ko je Janezka Boska poslala od doma, da bi ohranila mir v družini in mu omogočila možnost učenja.

Don Boska je spremljala na njegovi poti v duhovništvo. Sanje, ki jih je sanjal pri devetih letih, je bolje razložila kot on sam, pri 58. letih pa je zapustila tišino doma v svoji vasi ter mu sledila med najrevnejše in najbolj zapuščene fante v Turinu. Tako sta mati in sin deset let življenja povezovala ob začetkih salezijanske družbe.

Bila je prva in glavna don Boskova sodelavka in je s svojo nenehno dobroto vnesla materinsko navzočnost v preventivni sistem. Tako je, ne da bi vedela, postala soustanoviteljica salezijanske družine, ki je bila sposobna oblikovati številne like svetosti, med drugim Dominika Savia in Mihaela Ruo.

Umrla je 25. novembra 1856 v Valdoccu, stara 68 let. Množica mladih jo je materinsko objokovala in pospremila njene posmrtne ostanke na pokopališče. Zato salezijanska družina na ta dan obhaja praznik sotrudnikov in se spominja vseh pokojnih sorodnikov salezijanske družine.

Papež Benedikt XVI. je 23. oktobra 2006 mamo Marjeto razglasil za častitljivo in začel postopek beatifikacije, saj »je dokazano, da je junaško izvajala teološke kreposti vere, upanja in ljubezni do Boga in do drugih, kakor tudi glavne kreposti preudarnosti, pravičnosti, trdnosti in zmernosti ter drugih z njimi povezanih vrlin«.

Vir: Misiones Salesianas

Morda vas zanima tudi