V korak z mladimi.

Marija je bila prvi in največji kristjan

Romarski shod ob prazniku Marije Pomočnice vodil p. Maksimiljan File

»Lahko bi rekli, da se nahajamo v liturgičnem času izpraznjenega sedeža,« je v homiliji razmišljal p. mag. Maksimiljan File, stiški opat, ki je vodil letošnjo osrednjo slovesnost ob prazniku Marije Pomočnice na Rakovniku, ko je predhodno spomnil na izpraznjen Petrov sedež ob smrti sv. Janeza Pavla II. in odstopu Benedikta XVI.

»Obhajali smo praznik Gospodovega vnebohoda, pred nami je praznik Binkošti, vmes pa, kakor da bi manjkala Božja navzočnost,« je nadaljeval svoje razmišljanje v po predpisih zaradi pandemije koronavirusa napolnjenem svetišču. Zato tudi ni bilo procesije z milostnim kipom do Lurške votline, a so sveto mašo s petjem povzdignili člani MPZ Rakovnik, ki so se po dolgem času ponovno zbrali na svojem običajnem mestu ob orglah.

»Ko pričakujemo binkoštni dan, ki je rojstni dan Cerkve, se kristjani oziramo v prvega in največjega kristjana, ki je kdaj koli živel. To je naša mati Marija. Vemo, da bo to, kar je Sveti Duh storil zanjo, naredil tudi za vsakogar izmed nas.« Nato je povzel Marijino pripravljenost, pritrditev in življenje v Božji luči, kakor so ga zapisali evangeliji. »Marija ni bila odsotna, osamljena, brezbrižna oseba. Ne. Marija ni bila oseba, ki bi se obračala po vetru.« Njena hvalnica Moja duša razkriva njeno pokončno držo in vrednote, ki jih je živela in učila.

»Marija je kot Mati sodelovala z Jezusovimi učenci tudi pri rojstvu Cerkve.« Za učence je bil to prav tako »izpraznjen« čas, končno miren teden, ko so se lahko posvetili skupni molitvi, premišljevanju, ko so lahko triletno Jezusovo delovanje doživljali v novi luči, v luči vstajenja. »Verjetno učencem ni bilo čisto jasno, kaj čakajo, ampak saj vedeti ni bistvo vere. Veš nekaj, ostalo pa verjameš, zaupaš, čakaš,« je še spomnil p. Maksimiljan. A to je bil tudi zadnji miren teden učencev, saj se je začela po prihodu Svetega Duha Cerkev nezadržno širiti.

Homilijo je sklenil s povabilom, da se tudi mi danes združimo z učenci in Marijo v molitvi ob prihodu Svetega Duha. »Pri krstu namreč nismo bili poklicani, da bi bili opazovalci Jezusovega delovanja, kritiki evangelija, krščanskega izročila ali učiteljstva Cerkve. Poklicani smo bili, da v Jezusovem duhu, v duhu njegovih učencev, pod varstvom naše nebeške matere, nadaljujemo Jezusovo poslanstvo in delo.« Salezijansko družino, ki obhaja praznik svoje zavetnice, je povabil k zavedanju, kako nas mnogi ljudje, posebej mladi, potrebujejo, da jim oznanimo veselo novico o Jezusu s svojimi besedami in svojim zgledom.

Med sveto mašo so verniki prejeli blagoslov Marije Pomočnice, ob koncu pa še evharistični blagoslov, pred katerim so salezijanci slovesno zapeli litanije Matere Božje in se ji z Božjim ljudstvom zahvalili za vse milosti.

Fotogalerija na FB Don Bosko Slovenija

Morda vas zanima tudi