V korak z mladimi.

»Marija je bližnjica do Jezusa«

Ob 20. obletnici ponovne vzpostavitve Združenja Marije Pomočnice v Sloveniji, ki je ena od prvih vej salezijanske družine, smo se pogovarjali z gospo Jano Albert, predsednico ZMP Rakovnik.

Kako ste spoznali salezijance in salezijansko družino?

Z Don Boskom in salezijanci sem se prvič srečala spomladi leta 2010, ko sem se po Božji previdnosti preselila iz draveljske župnije na Rudnik. Leta 2012 sem po službi odšla na čakanje in naslednje leto v pokoj. Takoj sem se vključila v življenje župnije Rakovnik, tudi z vsakodnevnim obiskovanjem svetih maš.

Posebej me je navdušila odprtost salezijancev, njihovo veselje in služenje mladim, skratka širina. Še posebej pa me navdihuje njihova ljubezen do Marije Pomočnice.

Kako pa ste postali članica Združenja Marije Pomočnice?

Ena izmed članic ZMP Rakovnik me je povabila na srečanje. Spomnim se, da sem bila 24. februarja 2012 prvič navzoča na spominskem dnevu Marije Pomočnice. Po predhodni pripravi sem bila 24. maja 2013 sprejeta v Združenje.

Člani se zbiramo vsakega 24. v mesecu, na spominski dan Marije Pomočnice. Srečanje začnemo z molitvijo rožnega venca v cerkvi Marije Pomočnice, sledi sveta maša s homilijo, adoracija v kapeli, nato pa pogovor in druženje.

Prisrčno vabljeni vsi, ki gojite iskreno pobožnost do Marije Pomočnice in vam je blizu skrb za širjenje in obrambo vere v naši družbi, da se pridružite Združenju Marije Pomočnice.

Kaj je pravzaprav namen Združenja Marije Pomočnice?

Združenje Marije Pomočnice naj bi po preroški zamisli sv. Janeza Boska številnim kristjanom pomagalo k bolj poglobljenemu krščanskemu življenju. Biti član ZMP pomeni hoditi duhovno pot za Marijo. V Marijini šoli se učimo poslušanja in molitve, da bi bili vedno bolj rodovitni v dobrih delih doma in v občestvu. Marija je bližnjica do Jezusa. Njena ponižna drža nas uči, kako varno hoditi po poti odrešenja.

Ste tudi predsednica Združenja Marije Pomočnice na Rakovniku.

24. oktobra 2014 sem bila izvoljena za predsednico, zdaj pa teče že moj drugi mandat. Poglavitna naloga našega združenja je, da smo apostoli doma in v občestvu. Sodelujemo pri življenju v župniji, pri bogoslužju, dejavno in z molitvijo podpiramo razne aktivnosti, ki se dogajajo v Cerkvi in župniji.

Letos praznujete 20. obletnico ZMP v Sloveniji.

Letos 8. decembra bomo praznovali 20. letnico ponovne vzpostavitve ZMP v Sloveniji. To  je čudovita duhovna pot, po kateri hodimo. Marija, naša duhovna mati, nas spremlja s svojo neskončno ljubeznijo, kajti njena ljubezen je tista, ki spreminja naša življenja, da postajamo boljši in to prenašamo tudi na svoje okolje.

Pandemija in z njo povezani ukrepi so tudi nam prekrižali načrte, da bi praznovali uradno in slovesno, bomo pa zato povezani duhovno v molitvi.

Za obletnico je izšla spominska knjižica z naslovom Zdrava Marija, ki jo je napisal g. Tone Ciglar, odgovorni za ZMP na inšpektorialni ravni, za kar smo mu iz vsega srca hvaležni.

Tudi to stanje bo enkrat mimo in takrat bo priložnost, da se bomo skupaj z Marijo veselili naše obletnice. Ob tej priložnosti pa prisrčno vabim nove člane, vse tiste, ki gojijo iskreno pobožnost do Marije Pomočnice in jim je blizu skrb za širjenje in obrambo vere v naši družbi.

Morda vas zanima tudi