V korak z mladimi.

Deveti dan

»Blagor ji, ki je verovala«

Blagor salezijanski družini, ki izpolnjuje don Boskovo poslanstvo za rešitev mladih v popolnem zaupanju v Marijo Pomočnico. To je svetost!

Vrhovni predstojnik
Dočakali smo zadnji dan devetdnevnice k Mariji Pomočnici na tem romanju vere, ko smo spremljali našo mamo. Romanje, ki je povzelo misli blagrov salezijanske družine. Zadnji dan želim zaključiti tukaj, v baziliki Srca Jezusovega, pri oltarju Marije Pomočnice. Dovolim si ga imenovati tudi oltar don Boskovih solz, saj je tukaj pri tako posebni sveti maši v luči vere videl, kako je Bog vodil vse njegovo življenje in kako ga je Marija spremljala.

Ob koncu teh dni naj se oglasi na poseben način vzklik: »Tukaj sem!« Hineni. To pomeni: »Tukaj sem!« Ko Bog pokliče iz gorečega grma, Mojzes odgovori: »Hineni!« Ko Bog pokliče Abrahama da žrtvuje Izaka, Abraham odgovori: »Hineni!«, »Tukaj sem!« Ko Izaija sliši glas, ki reče: »Koga naj pošljem?«, ta odgovori: »Tukaj sem, pošlji mene!« Toda, ko v rajskem vrtu Bog pokliče Adama, ta ne reče: »Tukaj sem«, ampak se skriva v grmovju.

Evangelist Luka nam predstavi Marijo kot vzor in pravi primer vere. Popolnoma zaupa Božji volji: »Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi« (Lk 1,38). Brez zadržkov se dà na razpolago Božjemu načrtu, ne da bi razmišljala, kaj to zanjo pomeni. Z zaupanjem v angelovo napoved se odpravi na pot v gore, na obisk k sorodnici Elizabeti. Ko jo ta zagleda, pohvali njeno vero: »Blagor ji, ki je verovala, zakaj spolnilo se bo, kot ji je napovedal Gospod« (Lk 1,45).

Animirani film: Vedro vode

Molitev
Majhno, ubogo, pogumno, ranljivo palestinsko dekle, kako težko je bilo zate verjeti besedam angela, da bo tvoj otrok Božji Sin, da bo Sveti, Sin Najvišjega, zadnji in najmanjši skriti »ostanek« Izraela.

Blagor ji, ki je verovala. Verovala si v Betlehemu, ko so te zavračali vsi po vrsti, v Egiptu, begunka, ki jo zasleduje strah, stiskajoč Sina Vsemogočnega, ovitega v nekaj cunj. Ti, tako šibka, edini ščit Stvarnika vesoljstva!

Blagor ji, ki je verovala. V Kani in na Kalvariji, ko ti je srce krvavelo skupaj s srcem tvojega Sina. In tam, pod križem, smo vsi postali tvoji otroci.

Ti si prijela za roko Janeza Boska in ga vodila, da je postal oče naše družine. Smo maloštevilni in šibki, pogosto se bojimo trdote tega sveta, a s teboj smo pripravljeni reči »hineni«, »tukaj sem!«

S teboj lahko rečemo: »Verujem«, da postanemo graditelji Božjega kraljestva, s srcem, ki zna spremljati, ki pozna nežnost in predanost, ki je izkušeno v pobožnosti, ki je spoštljivo, previdno in razumevajoče. Ponosni in »blagoslovljeni« smo, da smo don Boskovi in Tvoji otroci. Amen.

Vsem želim lepo praznovanje. Naj vas blagoslovi dobri Bog.