V korak z mladimi.

Prvi dan

»Ozrl se je na nizkost svoje dekle«

Blagor salezijanski družini, ki najde srečo v uboštvu. Napolnjena z Božjo milostjo bo lahko delala čudeže med najbolj ubogimi mladimi in begunci. To je svetost!

Zgled
Don Bosko in dogodek z uro
Hodila sta počasi in se držala drug drugega. Izčrpana v mrzli novemberski megli. Rekla mu je: »Sin moj, le računaj na svojo mamo.« Njuna cula je bila lahka. On ni imel ničesar. Ona je imela le poročno obleko. Vsa izmučena od napora sta prišla do mestnih vrat. Nek prijatelj, duhovnik, ju je videl in se začudil. »Ali sta nora? Kam pa gresta? Kako bosta preživela? Imata karkoli, vsaj za ta večer?« »Bog bo poskrbel, prijatelj moj.« Tisti dober duhovnik je ganjen vzel svojo uro in jima jo podaril. »Vidiš? Bog je že začel,« je dejal don Bosko.

Ne da bi ju kdo videl, sta prišla do Pinardijeve hiše. Bila je že noč. Prižgala sta svečo. Spodaj so nekateri fantje začeli pogledovati proti oknu. »In če je to on? … Da se je vrnil?« … Vendar so čakali. In nenadoma so zaslišali iz sob odmev pesmi. Bil je njegov glas! Prelep glas. Poznali so ga in ljubili. Bil je eden tistih lepih tenorskih glasov, ki imajo v sebi nekaj angelskega … Ja, to sta bila on in njegova mati. Ničesar nista imela. A sta prepevala.

Vrhovni predstojnik
Ko nas nekdo pogleda, se čutimo sprejete, dobrodošle in to nam pomaga, da se zavemo svoje edinstvenosti. Ko se nate ozre Najvišji, kakor se je to zgodilo mladenki iz Nazareta, je veselje tako veliko, da tvoja majhnost ni več teža, ampak te odpre k mirnemu razumevanju tvojega »biti služabnik« za druge. Koliko vrat so pred nosom zaprli Jožefu in Mariji. Ponižana in potrebna vsega sta stegnila roko in upala, da se ju bo kdo usmilil. Ničesar nista imela in v to revščino se je rodil Jezus, Božji Sin. Ko bo umrl na križu, ne bo pokrit z ničemer drugim kot le s svojo krvjo.  Kajti »vse je bilo darovano.« Samo tisto, kar daš, je zares tvoje. Kadar se srce čuti bogato in zadovoljno samo s seboj, takrat nima prostora za Božjo Besedo, ne za bratsko ljubezen, ne za uživanje v najpomembnejših stvareh življenja. Biti ubogi v srcu, to je svetost. »Vedno sem potreboval vse,« zatrjuje don Bosko. In mnogi so potrebovali njega.

Pričevanje
Animator Ciccio Mele, Salerno (Italija)

Molitev
Draga mama, Marija Pomočnica, razsvetli vse, ki so napihnjeni od svoje pomembnosti, ki so prepolni želje po oblasti, ki zbirajo bogastvo, za vsako ceno. Odpri njihova srca za brate, ki so pomoči potrebni, da jim odprejo svoje zaklade ljubezni.