V korak z mladimi.

Marijini posegi v mandatu nekega inšpektorja

Besede zahvale ob koncu služenja inšpektorja Marka Košnika

Na današnji praznik Marije Pomočnice smo se kot salezijanska družina pripravljali s svetovno devetdnevnico. V don Boskovi misli »Ona je vse naredila« se prepoznavam še posebej danes, ko končujem šestletno služenje inšpektoriji sv. Cirila in Metoda. V srcu se mi prebujajo Marijini posegi, ki mi jih je storila v tem času.

Praznik Marije Pomočnice na dan 24. 5. 2024 doživljam kot poslovilno dejanje, s katerim bi želel izreči vso svojo hvaležnost Devici Mariji. Gre za osebno zahvalo in pričevanje o njeni mogočni bližini in navzočnosti. Na današnji dan pred šestimi leti sem prevzel vodenje inšpektorije. Spominjam se občutkov strahu, negotovosti in nemoči … V tistih okoliščinah in razmerah takrat še nisem znal videti in razbirati svetlih točk in lepih obetov. Videl sem le težave in možne ovire.

Kljub temu sem takrat uspel oblikovati in pred Marijo Pomočnico na Rakovniku položiti tri prošnje:

  1. Da bi znal videti in imeti oči za vizijo evangelija in veselja.
  2. Da bi znal iti v globino in kazati na srce, kakor pravi sv. Janez od križa: »Odvreči od sebe vso skrb za stvari in najti mir in spravo v sebi.«
  3. Da bi znal prebujati življenje in biti luč upanja, kot pravi Ps 1: »Kdor gre za teboj, Gospod, bo imel luč življenja.«

Teh prošenj se pozneje nisem veliko spominjal. Vendar so ostale pred Marijo. Ko v tem trenutku gledam nazaj, čutim neko ganjenost nad tem, kako močno me je Marija podpirala. Bila je navzoča kot v Kani Galilejski, ko je naročala učencem: »Storite, kar koli vam reče!« Doživljal sem svojo Kano Galilejsko. Šest let, šest praznih vrčev, ki se bodo morali napolniti.

Prazen vrč zaradi osebne ranljivosti in negotovosti vase. In Marijin glas: »Dana ti je preprostost – to nalij!«

Prazen vrč zaradi osebnih pričakovanj in nečimrnosti. ­­­­­In Marijin glas: »Dana ti je ponižnost – to nalij!«

Prazen vrč zaradi številnih strahov in pritiskov. In Marijin glas: »Dana ti je notranja odločnost in pogum – to nalij!«

Prazen vrč zaradi številnih naporov. In Marijin glas: »Dana ti je predanost – to nalij!«

Prazen vrč zaradi obupa in nasprotovanja. In Marijin glas: »Dana ti je ljubeznivost in gorečnost – to nalij!«

Prazen vrč zaradi osamljenosti in tesnobe. In Marijin glas: »Dana ti je srčnost in moč ljubezni – to nalij!«

Pot ni bila najlažja, bila pa je lepa in polna, saj nikoli nisem doživel obupa ali tako nemogočih okoliščin, da bi se potegnil nazaj. Vrči niso polni, niso pa tudi popolnoma prazni. Po Marijini bližini je v moje življenje vedno znova pritekala novost, predanost, zavzetost, delavnost, odgovornost, posvetitev … Ko sem zmogel v izpraznjen vrč naliti vsaj nekaj zaupanja v Marijo Pomočnico, se je iz njega razlilo obilje milosti. Trenutno še ne zmorem pravega pogleda na uspehe ali neuspehe. Kar pa ostaja trdno, je Marijina bližina in zavedanje, da je »vse storila le ona« in kako je pomemben je sinovski in vsakdanji preprost odnos z Marijo.

Devica Marija, moja Mati in Pomočnica: »Hvala ti, da si moji v duši in srcu pomagala ohraniti veselje, predanost in me vodila. Hvala ti, ker nam ostajaš tako blizu. Izročam ti v varstvo vse sobrate, mlade in ustanove, kjer se zbiramo, živimo in delujemo«.

Zaključujem z mislijo sv. Bernarda o Mariji: »Če slediš Mariji, ne boš zašel s poti, če moliš k njej, ne boš obupal, če misliš nanjo, ne boš zgrešil. Ob njeni podpori ne boš padel, ob njeni zaščiti se ne boš ustrašil, ob njenem vodstvu ne boš utrujen, z njeno dobrohotnostjo boš dosegel …«

Marko Košnik SDB

Morda vas zanima tudi