V korak z mladimi.

Marko Košnik prevzel vodenje SDB

Nastop službe inšpektorja Marka Košnika

Na praznik Marije Pomočnice je mag. Marko Košnik prevzel vodenje Inšpektorije sv. Cirila in Metoda kot 14. inšpektor.

Pred slovesnim bogoslužjem je bila v svetišču Marije Pomočnice na Rakovniku Marijanska akademija. Pevski zbor župnije Ljubljana Rakovnik je pod vodstvom Iztoka Petriča ubrano prepeval skladbe v čast Božji Materi Mariji in litanije njej v čast; na orglah je zbor spremljal Andrej Benedik, ravnatelj Glasbene šole Rakovnik.

Pri slovesni sveti maši je bil navzoč tudi Tadeusz Rozmus kot zastopnik vrhovnega predstojnika, ki je kot njegova uradna priča sprejel izpoved vere novega inšpektorja mag. Marka Košnika. Na ta način je g. Marko sprejel vodenje inšpektorije od svojega naslednika mag. Janeza Potočnika, ki je inšpektorijo SLO vodil v letih 2012-2018.

Pri sveti maši je ubrano prepeval priložnostni mladinski pevski zbor pod vodstvom Tadeja Zalarja.

Po sveti maši je SKALA, mladinska ulična vzgoja na dvorišču Salezijanskega zavoda Rakovnik pripravila kratek program, ki ga izvaja v okviru svojega projekta Cirkuška pedagogika.

Ob nastopu službe novega inšpektorja je inšpektorjev vikar Peter Končan v imenu vseh sobratov izrekel zahvalo dosedanjemu inšpektorju Janezu in voščil novemu, Marku.

Sestra Mojca Šimenc HMP pa je obema spregovorila v imenu družbe hčera Marije Pomočnice in v imenu vseh vej salezijanske družine, ki delujejo v Sloveniji. Besedila v nadaljevanju.

Peter Končan, Voščilo novemu inšpektorju mag. Marku Košniku

Spoštovani novi inšpektor, dragi sobrat Marko!

Naj ti na začetku v imenu vseh sobratov iskreno čestitam ob prevzemu nove službe. Sobratje smo zelo veseli, da je vrhovni predstojnik imenoval tebe za novega inšpektorja. Verjamem, da je Sveti Duh dobro izbral.

Ob tvojem imenovanju je kdo dejal – imate pa mladega inšpektorja – mogoče se tudi ti v kakšnem trenutku počutiš, da bi ti še kakšna izkušnja več prav prišla … Vendar, če pogledamo v Sveto pismo, so se podobno počutili tudi mnogi preroki in kralji. Bolj kot leta je ključno, kako nekdo zna sodelovati z Božjo milostjo – koliko je kdo odprt za navdihe Svetega Duha – zato Marko pogumno. Sobratje ti zaupamo in verjamemo vate, tudi na podlagi tega, kar si že do sedaj pokazal. Veliko svojega salezijanskega poslanstva si opravljal v raznih inšpektorialnih animacijskih vlogah – izkazal si se kot človek dialoga – dobro si vodil zadnja dva inšpektorialna zbora, kjer smo iskali vizijo in pokušali najti čim bolj primeren odgovor za stiske oz. revščine mladih danes.

Pred teboj je mnogo izzivov. Eden od največjih smo gotovo tvoji sobratje salezijanci. Če imamo mladega inšpektorja pa, gledano v povprečju, sobratje nismo več tako rosno mladi, a kljub temu imamo v sebi še veliko moči in želje, da bi v skladu z don Boskovo karizmo živeli in delali za današnjo mladino. Če bomo takšni salezijanci, kot se nas je zamislil don Bosko, potem sem prepričan, da bodo prišli tudi novi poklici in se nam bodo pridružili tudi mnogi mladi in drugi sodelavci.

Današnji svet hrepeni po dobrih voditeljih. Na žalost nimamo prav veliko dobrih zgledov – a nekaj se jih kljub temu najde. Marko, pri tvojem poslanstvu vodenja ti želim, da si se zgledoval predvsem po dveh. Prvi je papež Frančišek – znan je njegov izrek, da mora pastir imeti vonj po ovcah. Želim ti, da bi znal biti blizu sobratom, mladim in drugim sodelavcem, da bi poznal njihovo življenje, prizadevanja, stiske, veselje … ker boš le na ta način lahko dajal tudi prave odgovore. Drugi zgled pa je naš vrhovni predstojnik Ángel Fernández. Želim ti, da bi bil kot on v svojih odločitvah moder, jasen, drzen in odločen.

Sobratje ti obljubljamo, da bomo ob tebi, da bomo skupaj s teboj iskali, kaj je najboljše za našo inšpektorijo in za današnjo mladino … upam, da ti ne bomo povzročali preveč sivih las.

Prejšnji inšpektor Janez ti bo simbolično predal kip Marije Pomočnice, delo našega sobrata Cirila Jeriča. Ta kip je postavljen na hodniku v Salezijanskem inšpektoratu. Marija je bila pri don Bosku stalno živo navzoča in z njeno pomočjo je naredil velike stvari. Naj te ta kip spominja, da te je Marija vzela na poseben način pod svoj plašč in da lahko računaš na njeno pomoč in blagoslov.

Marko, začni s korajžo svoje služenje – s prepričanjem, da se lahko zaneseš na Božjo pomoč in varstvo ter z zagotovilom, da smo sobratje na tvoji strani.

s. Mojca Šimenc HMP, voščilo novemu inšpektorju mag. Marku Košniku v imenu vseh vej salezijanske družine v Sloveniji

Spoštovani gospod inšpektor, dragi Marko!

Izraz »pastir z vonjem po ovcah« nam ni nepoznan … in dovoli, da nam ga prikličem v spomin v tem pomenljivem trenutku.

V voščilu, ki ga izrekam v imenu salezijanske družine, ti podarjam ta kipec dobrega pastirja. Ovca na pastirjevih ramah simbolično predstavlja tvoje sobrate, skupnosti v vaši inšpektoriji, mlade, skupine salezijanske družine in številne situacije, ki ti jih Božja Previdnost pripravlja v prihodnjih letih.

Zagotavljam ti, da v času svojega mandata v službi inšpektorja ne boš nikoli sam, nikoli brez ovce na plečih. Od tebe se bo pričakovalo, da boš ovco prav poprijel, jo varno nosil in na koncu poti tudi previdno odložil.

Nosil boš ljudi h Gospodu, po drugi strani pa boš moral dovoliti, da Dobri Pastir nosi tudi tebe. Ne dopuščaj, da bi skrbi postajale večje od tvoje vere; zaupaj ljudem, a bodi dober in previden poznavalec človeške nestalnosti; dolgo opazuj in poslušaj, nato pa sprejmi jasno odločitev; hkrati se zavedaj, da nobena odločitev ni popolna in niti dokončna, saj smo ves čas na poti in Božji načrt se nam ne razkriva enkrat za vselej, pač pa iz trenutka v trenutek.

Tako boš lahko mirno in veselo korakal pred čredo, ko bo potrebno voditi in sprejemati odločitve glede prihodnosti. Sproščeno boš hodil sredi črede, ko bo šlo za sodelovanje in medsebojne odnose. Po potrebi boš stopal zadaj, za čredo, ko boš lovil vse tiste ovce, ki bodo zaostajale za skupnim tempom.

Marija Pomočnica naj bo tvoja mati vsak dan in na vsakem koraku.

Peter Končan, zahvala dosedanjemu inšpektorju mag. Janezu Potočniku

Dragi, sedaj že nekdanji, inšpektor Janez.

Meni je bila dodeljena naloga, da se ti v imenu sobratov kratko zahvalim. Z veseljem to naredim, ker si bil, po mojem mnenju in po mnenju sobratov, zelo dober inšpektor. S svojim delovanjem in s tem, kar si, si pustil velik pečat naši inšpektoriji.

Ko si prevzemal svojo nalogo, ti je takratni vrhovni predstojnik dejal, da boš imel v svojem mandatu nekaj zelo milostnih trenutkov – pred nami je bil namreč obisk don Boskovih relikvij in praznovanje 200-letnice don Boskovega rojstva. Ob teh dogodkih, ki so pustili res globok pečat, tako v nas sobratih, kot tudi pri mladih in odraslih po celi Sloveniji, se je pokazalo, kako zelo si zakoreninjen v don Bosku in njegovi karizmi. Tudi zaradi tvoje požrtvovalnosti, truda in zgleda sta ta dva dogodka pustila tako globoke sledi.

V šestih letih tvojega služenja je še bolj prišla do izraza tvoja velika delavnost – vsi pravijo, da si velik garač – in pa tudi pripravljenost, da se polno zavzameš pri mnogih projektih, ki bi brez tvoje pomoči le stežka šli naprej. Na raznih koncih si uspešno iskal finančna sredstva in tudi poskrbel za primerne kadrovske rešitve.

Zelo si si želel, da bi se sobratje med seboj dobro razumeli, da bi znali delati in živeti skupaj, da bi skupaj iskali, kaj mladi danes potrebujejo. Bolelo te je, če so bili kdaj trenutki, ko smo šli vsak preveč v svojo smer in ko smo težko šli čez kake osebne zamere in omejitve. V času tvojega mandata so bili narejeni pomembni koraki v smeri večje povezanosti. V tem smislu si naredil tudi nekaj pogumnih odločitev, ki bodo gotovo prinesle blagoslov …

In še bi lahko našteval … –  tvoj izročitveno-prevzemni zapisnik je obsegal čez 20 strani  –  vendar ni sedaj mesto za naštevanje vseh tvojih dosežkov.

V šestih letih je nemogoče vse postoriti, zato ti je kakšna naloga, odločitev … še ostala – in hvala Bogu, da je tako – ker če ne bi bilo tako, potem tvoj naslednik ne bi imel nobenega dela več …

Dragi sobrat Janez – iskren Bog lonaj, da si se pred šestimi leti dal na razpolago za služenje naši inšpektoriji, hvala za to, kar si, in za vse, kar si naredil za nas sobrate in za mlade. Naj te tudi v prihodnje vodi don Boskov zgled, priprošnja Marije Pomočnice in Božji blagoslov. V skromno zahvalo ti izročamo sliko rakovniške Marije Pomočnice, ki naj te spominja na to, da si dobojeval dober boj in da smo ti sobratje za to hvaležni.

 

Zbral: M.L.

Foto: Timi Čižek

Morda vas zanima tudi