V korak z mladimi.

Mate čaj, knjiga in prošnja

Salezijanski kardinal Daniel Sturla s papežem v Vatikanu

V sobi zazvoni telefon. »Papež vas želi sprejeti čez pet minut,« se je glasilo sporočilo kadrinalu Danielu Sturli, nadškofu v Montevideu, Urugvaj. Čas je dopuščal, da je vzel le najnujnejše: dve pismi, knjigo in paket alfajores (tipični latinoameriški piškoti). Avdienca naj bi trajala 15 minut, srečanje se je razvleklo na več kot pol ure.

»Poznava se že leta, zato sem bil vesel, da me je sprejel,« je potrdil kardinal Sturla, ki sodeluje na škofovski sinodi o mladih, urugvajskemu dnevniku El Observador. Papež goste navadno sprejema v apostolski palači, pri Sturli pa je naredil izjemo in ga sprejel kar v osebni pisarni. »Šlo je za čisto neformalno srečanje,« je še dodal salezijanski kardinal.

»Prosil sem ga za pomoč pri beatifikaciji Jacinta Vere.« Prvi katoliški škof v Montevideu je bil leta 2015 razglašen za častitljivega. Urugvajska škofovska konferenca si prizadeva, da bi bil ustanovitelj lokalne cerkve kmalu razglašen za blaženega in za svetnika. »Da se to zgodi, je potrebno dokazati, da je kdo molil in prosil po njegovem namenu in bil nato deležen čudeža.«

Papež je obljubil, da bo primer spremljal in kardinala Sturlo prosil, naj se zahvali urugvajskim laikom za pismo, ki so mu ga poslali ter naj izrazi njegovo solidarnost v težkih trenutkih, ki jih preživlja Cerkev po obtožbah glede spolnih škandalov.

Ob knjigi o 400-letni zgodovini Cerkve v Urugvaju je papežu nasmešek izvabila škatla z 12 alfajores, piškoti z nadevom dulce de leche. Še rajši kot to pa ima papež mate čaj iz listov yerba. V zvezi s tem je kardinal povedal anekdoto: »Pred dvema dnevoma, med odmorom na zasedanju sinode, sem v družbi z nekaterimi argentinskimi škofi pil mate čaj.« Približal se je papež in smo mu ga ponudili. »To pa je urugvajska yerba!« je vzkliknil papež, saj je opazil, da so listi bolj zmleti kot pri argentinskem mate čaju. Zato si ga je kardinal Sturla privoščil: »Frančišek … če si Argentinec zaželi dobrega čaja, ga dobi z urugvajsko yerbo!«

Vir: El Observador, povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi