V korak z mladimi.

Med 200 sanjami mladih tudi slovenske

Sektor za salezijansko mladinsko pastoralo je izdal knjigo »Skriti diamanti«

Ob dvestoletnici don Boskovih sanj pri devetih letih je nastala knjiga sanj. »Mlade po vsem svetu smo kontaktirali z zelo preprostim, a bistvenim vprašanjem: ‘Kaj so sanje vašega življenja?’« pravi vrhovni svetovalec za mladinsko pastoralo Miguel Angel García Morcuende. »Prejeli smo sanje mladih iz ustanov hčera Marije Pomočnice in don Boskovih salezijancev z vseh celin. Mladi iz 94 držav pripovedujejo, kako želijo uresničiti svoje sanje in kako nameravajo premagati težke razmere.«

Skupaj več kot 200 sanj iz salezijanskega sveta krasi strani »zaklada«, ki je dobil obliko »Coffee Table Book«, knjige, ki jo je treba listati in ceniti, kot da so te navdihujoče zgodbe diamanti, ki jih je treba odkriti. Svoje sanje sta prispevala tudi Eva Logar in Nikolaj Horvat iz Slovenije.

Med mnogimi sanjami so mladi izrazili: biti resnično slišan in razumljen v življenjskih pričakovanjih, v načinu gledanja na svet in gibanja v njem; doživljanje Boga, ki je blizu, resnično učlovečen in živ v človeških razmerah; čutiti, da Cerkev in salezijanske navzočnosti mlade sprejemajo takšne, kot so, ne da bi njihova življenja vsiljevali v stereotipe; sledenje lastni poklicanosti, poti do odkrivanja vere; gradnja lastnih poklicnih načrtov kljub negotovostim in vprašanjem družbenih, političnih in tehnoloških sprememb; zaupanje v osebni trud in podpora družine kot temeljna pogoja za izboljšanje življenja in odraščanju; da bi bili odrasli referenčni, zavzeti, jasni in odločni s svojim življenjem in vodniki v procesu odraščanja mladih; krepitev konteksta, v katerem živijo, s konkretnimi dejanji, s plemenitimi formulacijami, kot je »sposobnost pomagati drugim«.

Sanje spremljajo portreti in vznemirljivo je gledati obraze mladih, njihove nasmehe, izraze in celo znamenja, s katerimi se pojavijo na fotografiji. »Mladi so svoje sanje orisovali med stenami doma, znotraj družine, na mizah njihovega vsakdana. So čudovite sanje, ki napovedujejo lepši in bolj človeški svet. Uresničimo sanje mladih in imeli bomo svet, ki diši po pravi pomladi,« dodaja Joebeth Vivo, član sektorja mladinske pastorale don Boskovih salezijancev.

»Mladi tečejo po ulicah svojih sanj in lovijo gotovosti, ki jih svet odraslih pogosto ni mogel ponuditi. Toda mladi so tukaj: pogumni in pripravljeni. Sanje, načrti, posli, programi in dogodivščine: so lepe, pomembne stvari, dragocene kot diamanti!«, dodaja Antonella Sinagoga iz istega salezijanskega sektorja.

Vrhovni svetovalec García zaključuje: »Sanje so antropološka in bivanjska kategorija, ki nam omogoča, da ponovno odkrijemo zanimanje za obstoj, bližino z drugimi in pogum pri prizadevanju za izgradnjo boljšega sveta. Naši mladi so izrazili potrebo po nekom, ki jih vabi, da pogledajo čez okno svoje spalnice ali učilnice, da vstanejo in si zavežejo čevlje. Nehali smo pisati zgodovino, ker smo nehali sanjati.«

Knjigo so z dragocenimi predgovori obogatili vrhovni predstojnik, kardinal Ángel Fernández Artimeja, vrhovna mati hčera Marije Pomočnice, mati Chiara Cazzuola ter vrhovni svetovalec za mladinsko pastoralo García Morcuende.

ANS

Morda vas zanima tudi