V korak z mladimi.

Med okrepitvijo in iskanjem medsebojnega dopolnjevanja

V Valdoccu poteka skupni obisk salezijanskih vodstev inšpektorij srednje in severne Evrope

Skupni obisk salezijanskih vodstev inšpektorij srednje in severne Evrope v Valdoccu poteka v ozračju velike bližine, domačnosti in skupnega prizadevanja pri iskanju rešitev v korist salezijanskega poslanstva. 118 salezijancev, med njimi slovensko salezijansko vodstvo, pod vodstvom vrhovnega predstojnika Ángela Fernándeza Artimeja in v spremstvu pokrajinskega svetovalca Romana Jachimowicza ter vrhovnih svetovalcev marljivo začrtuje skupne poti za to salezijansko pokrajino v dobro vseh mladih, predvsem tistih, ki jih najbolj potrebujejo.

Srečanje se je začelo v torek, 9. maja 2023, s pozdravom 10. don Boskovega naslednika in uvodnim govorom pokrajinskega svetovalca. »Lepo je, da se vsi srečamo tukaj, v našem domu v Valdoccu, in se počutimo, kot da smo vsi bratje in sestre, čeprav govorimo različne jezike in prihajamo iz različnih držav,« je dejal vrhovni predstojnik. Zahvalil se je vsem prisotnim – inšpektorjem in članom inšpektorialnih svetov 16 inšpektorij ter ene vizitatorije – za obsežnost in kakovost dela, ki ga opravljajo salezijanci pokrajine z velikim številom ustanov in programov.

Vrhovni predstojnik je zaključil z željo vsem: »Naj bodo ti dnevi plodoviti čas za poslušanje in razločevanje, za bratski in pozoren dialog, da bi našli poti prenove, rasti in utrjevanja«.

Jachimowicz je orisal program obiska in statistiko salezijanske navzočnosti v pokrajini. Z besedami in številkami je predstavil raznolikost ustanov in poslanstva, ki se izvajajo v 250 salezijanskih središčih, kakor tudi bogastvo kultur, tradicij in jezikov, ki so značilni za ta del Evrope.

Na prvem delovnem srečanju je spregovoril Stefano Martoglio, vikar vrhovnega predstojnika, ki je dejal: »V teh letih službe vikarja sem opazil veliko in pametno velikodušnost v projektih Družbe, ki smo jim vsi zavezani: to je čudovit znak ponovne odprtosti za čut Družbe, ki razvija eno od programskih smernic po vrhovnem zboru, ki nam jih je poslal naš vrhovni predstojnik.« Podrobno je prikazal že uveljavljeno medsebojno sodelovanje in soodgovornost in tisto, ki bo še uveljavljeno: osrednji salezijanski sedež, salezijanski kraji in Salezijanska papeška univerza (UPS).

Prvi dan je zaključil osrednji delegat vrhovnega predstojnika za Tajništvo salezijanske družine Joan Lluís Playà s prispevkom, ki ga lahko salezijanska družina da evangelizacijskim procesom v pokrajini in enakim procesom oblikovanja salezijancev in laikov. Nakazal je različne postopke, ki jih je treba ohraniti ali izvajati, da bi pospešili sodelovanje Družbe s salezijansko družino ter navzoče povabil, naj »še naprej s prepričanjem verjamemo v salezijansko družino«. Zaključil je z nekaj odprtimi vprašanji v razmislek prisotnim.

V sredo je dopoldanski in popoldanski del vodil Miguel Angel García Morcuende, vrhovni svetovalec za mladinsko pastoralo, z govorom »Karizmatična in salezijanska identiteta v Evropi: pričevanje evangelija v sekulariziranem svetu«.

García Morcuende je izhajal iz diagnoze, da že danes veliko mladih, zlasti v državah salezijanske pokrajine srednja in severna Evropa, »ne veruje več ali veruje na drugačen način«, vendar je ponovil, da je sedanji čas vedno »čas, ki ga Bog ljubi« in da je »vse odvisno od ljubezni, s katero to opazujemo«. Za to je predlagal štiri usmeritve, ki jih morajo salezijanci dojeti in si jih usvojiti, da bi se učili iz te krize vere v sodobni družbi: »Živeti in delovati v težkih razmerah«; sprejeti kratkoročno vidno »odsotnost rezultatov«, kar ne pomeni vedno »odsotnost plodnosti«; gojiti »vrlino drznosti«; in opustiti kakršno koli obliko posploševanja ter sprejeti evangeljski pristop k realnosti mladih.

V nadaljevanju je spomnil, da se je treba vrniti k bistvu krščanskega oznanila, pripovedovati Jezusovo zgodbo in kot posvečeni vzljubiti Kristusovo osebo. Ko je nakazal nekatera tveganja ali skušnjave pastoralnega dela današnjih salezijancev, je predlagal tudi nekaj izhodov »po meri naših mladih«:

– srečati mlade z držo modrega salezijanskega sočutja ter »premikajoč«, bistveni in proaktiven pastoralni pristop;

– pripovedovati evangelij na način, ki je primeren kulturnim modelom sedanjosti;

– vzgajati mlade k notranjosti, v zavesti, da »imajo naši mladi duhovno željo in tudi sposobnost, da jo zadovoljijo«;

– omogočiti fantom in dekletom, da doživijo pomembne izkušnje, saj »predlog dobi pomen, ko ga ponudimo skozi izkušnjo«.

V četrtek, 11. maja 2023, je spregovoril Ivo Coelho, vrhovni svetovalec za formacijo, ki je predstavil temo krščanske in salezijanske formacije salezijancev in laikov. Svetovalec je v svojem poročilu ponudil različne natančne navedbe o tej temi, pri čemer se je opiral tudi na velik zgled spisov in pastoralnih pobud sv. Frančiška Saleškega.

ANS

Morda vas zanima tudi