V korak z mladimi.

Med spominom in prerokbo

25 let skupine Prostovoljci z don Boskom

Prostovoljci z don Boskom (Volontari con Don Bosco, CDB) praznujejo. Moška svetna ustanova, ki je od same ustanovitve del salezijanske družine, obhaja srebrni jubilej: 25 let za Boga in za svet. Bog je po tej ustanovi storil velike reči, začenši z nekaj možmi z vseh koncev sveta, ki so v roke vrhovnega predstojnika Egidija Viganòja položili željo, da bi na korenit način živeli krstne obljube v svetu kot posvečene osebe v salezijanskem duhu. Danes se ta odločitev kaže v širitvi ustanove po vsem svetu.

12. september 1994 je datum uradnega začetka ustanove, ki se je oblikovala pod okriljem 7. don Boskovega naslednika Egidija Viganòja in njegovih sodelavcev. Decembra 1993 se je v Rimu srečal s člani in spremljevalci te skupine. Ponovno so se srečali naslednje leto in odločili so se, da na praznik Marijinega imena uradno ustanovijo skupino »Prostovoljci z don Boskom«.

Isti dan so prejeli Konstitucije ad experimentum in izpovedali prve zaobljube. Egidij Viganò je kot vrhovni predstojnik skupno tudi sprejel v Salezijansko družino.

Ob prihajajoči 25. obletnici je vrhovni moderator Prostovoljcev z don Boskom vse povabil k razmisleku o rojstvu te karizme, po kateri »se Sveti Duh konkretno razodeva v zgodovini.« Enako je storil po don Bosku. »Don Bosko ni Sveti Duh, je pa izraz karizme Svetega Duha, ki jo je Bog želel obuditi v Cerkvi v svojih značilnostih,« je še zapisal vrhovni moderator.

V svojem pismu spomni na mladega Cagliera, ki je dejal: »Redovnik ali ne, ostal bom z don Boskom.« Ta »ostati z don Boskom« pomeni sprejeti od Svetega Duha in po don Bosku obujeno karizmo. »Ostati z don Boskom« ni ne pravni ne cerkveni izraz, temveč izraz navdušenja mladih, ki, povezani z don Boskom v duhu in poslanstvu, vzklikajo: »Mi smo z njim.«

Svetne ustanove nimajo skupnosti. »Ne moreš biti kristjan brez velikega občutka za občestvo. Občestvo poleg krščanske povezanosti z vsemi za nas pomeni posebno pozornost, simpatijo, predanost in žrtvovanje za našo ustanovo: je tovariško občestvo,« nadaljuje vrhovni moderator.

Poudarja, da »v našem življenju vse postane prazno in pusto, če ni konkretne apostolske dejavnosti. Don Boskova karizma je ‘milost enotnosti’, ki na živ način povezuje trdno notranjost in konkretno dejavnost … Apostolska dejavnost je pomembna tako kot molitev, ki je duša dejavnosti. Apostolska dejavnost pa je duša molitve. Milost enotnosti se izraža v teh dveh polih: na eni strani biti s Svetim Duhom, na drugi strani biti z mladimi, z ljudmi in njihovimi problemi.«

Prostovoljci z don Boskom so mlada skupina, ki se krepi. Trenutno šteje 85 posvečenih, ki so navzoči v 27 državah. Kljub posebnosti, da so »skriti«, so prepoznani kot svetna ustanova posvečenega salezijanskega življenja. Tako so se uresničile don Boskove sanje, ki je želel imeti »zunanje« posvečene salezijanske osebe (kot je to tudi ženska svetna ustanova Don Boskovih prostovoljk): laiki, ki se čutijo poklicane, da se posvetijo Gospodu po zaobljubah in ostanejo v svojih življenjskih okoljih ter v krstni korenitosti živijo salezijanskega duha v poklicnem in apostolskem poslanstvu.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi