V korak z mladimi.

Mednarodni don Boskov mladinski filmski festival se vrača!

»Ljubezen gradi mir in solidarnost«

Po velikem uspehu prvega festivala »Don Boskov svetovni mladinski filmski festival« (DBGYFF), ki je po vsem svetu potekal novembra 2021, se je Sektor za družbeno obveščanje salezijanske družbe odločil za drugi festival salezijanskega mladinskega filmskega festivala na svetovni ravni, katerega namen je tudi v tem primeru povezati in vključiti mlade z vsega sveta, predvsem tiste iz salezijanskega okolja, da bi postali nosilci sporočila miru in upanja ter protagonisti sprememb, ki jih svet potrebuje. »Ljubezen gradi mir in solidarnost« je vodilna misel letošnjega festivala, ki se bo zaključil 13. in 14. oktobra 2023.

Prvi festival DBGYFF je bil po mnenju vseh zelo uspešen. Na temo »Žene nas upanje« je prispelo 1686 video del iz 116 držav, ki si jih je ogledalo 100 članov predhodne žirije z različnih koncev sveta, nato pa so člani velike žirije izbrali ožji izbor del in razglasili nagrajence. Festival je bil organiziran v 260 krajih v 50 državah in je bil resnično globalni glas, ki je po vsem svetu ponesel ime Don Bosko, mladi in upanje.

»Po oceni in razmisleku ob koncu prvega festivala DBGYFF smo se odločili, da bo ta pobuda postala vsakoletna,« pojasnjuje Gildasio Mendes, vrhovni svetovalec za družbeno komuniciranje. »Festival pravzaprav ponuja zlato priložnost: za mlade, da se srečajo in izrazijo, kar v njih vzbuja toliko navdušenja, energije in soodgovornosti; za salezijance, da mlade spremljajo, usmerjajo in motivirajo pri njihovem ustvarjalnem iskanju; za člane salezijanske družine, da se povežejo in utrdijo poslanstvo za mlade po vsem svetu.«

Na drugem festivalu sta predvideni dve kategoriji udeležencev: mlajši (14–19 let) in starejši (20–25 let) iz salezijanskih navzočnosti (šole, centri za poklicno usposabljanje, visokošolski zavodi, župnije, oratoriji …).

»Prvi festival je potekal na globalni ravni, da bi se povezali z vsemi in je bil odprt za ves svet. Drugi festival želi biti potovanje ad intra, oblikovan posebej za salezijanski svet, da bi zbližal mlade iz naših hiš in ustanov,« dodaja direktor festivala, salezijanec Harris Pakkam.

V nadaljevanju opredeli cilje DBGYFF 2023: »Želimo vzpostaviti dialog z mladimi v salezijanskem svetu, z njihovo govorico in jih vključiti v preoblikovanje družbe; spodbujamo jih k izražanju svojih talentov in ustvarjanju vizualnih vsebin na to temo ter usposabljamo in motivirati mlade, da bi postali apostoli in ambasadorji ljubezni.«

S tehničnega vidika lahko tudi letos sodelujejo kratki filmi (do 5 minut) vseh žanrov (glasbeni videospoti, dokumentarni filmi, komedije, nemi filmi, animirani filmi …) na temo »Ljubezen gradi mir in solidarnost«. Rok oddaje je 31. julij 2023.

Dodatna spodbuda za sodelovanje so nagrade: zmagovalcem bo razdeljenih 100.000 evrov. Nagrade bodo podeljene za najboljše kratke filme na svetovni ravni (10 nagrad po 2.000 evrov) in na ravni salezijanskih pokrajin (10 nagrad po 1.000 evrov za sedem salezijanskih pokrajin), podelili pa bodo tudi 100 krajevnih nagrad.

Natančnejše informacije
www.dbgyff.com

Na podlagi izkušenj prvega festivala so izboljšali mehanizem za izbor kratkih filmov: vsaka pokrajinska ekipa bo ocenila filme na svojem zemljepisnem  območju in nagradila 10 najboljših. Poleg tega bo 25 filmov, ki bodo v vsaki pokrajini ocenjeni kot najboljši, uvrščenih na svetovno tekmovanje, kjer bo o njih glasovala svetovna žirija.

Poleg tega je sama organizacija festivala pomembna in rodovitna za Družbo, salezijansko družino in mlade: »Izkušnjo sinergije in povezovanja je treba razumeti kot pravi sad te pobude med mladimi, salezijanci v inšpektorijah in salezijansko družino … Ta novi projekt bo na oprijemljiv način prispeval k preoblikovanju družbe in bo imel zelo pozitivne učinke med mladimi,« navdušeno zaključuje vrhovni svetovalec Mendes.

Morda vas zanima tudi