V korak z mladimi.

Mladi in učenje samospoštovanja

Založba Salve na 39. knjižnem sejmu

Na 39. slovenskem knjižnem sejmu, ki poteka od 21. do 26. novembra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, se v bogati ponudbi knjig in kulturnih dogodkov preko salezijanske založbe Salve predstavlja tudi salezijanska karizma, ki se je v četrtek, 23. novembra, zgoščeno predstavila na glavnem odru sejma s predstavitvijo knjige Vsi drugi že obstajajo.

Založba Salve je namreč izdala knjigo motivacijskega govornika, podjetnika, popotnika in strastnega ljubitelja življenja, Nemca Janisa McDavida, ki se je rodil brez rok in nog. Pogovorno srečanje z defektologinjo in logoterapevtko Polonco Teršak in predstavnikom salezijanske založbe, salezijancem Markom Suhoveršnikom je vodil mag. Martin Lisec, misli iz knjige Janisa McDavida in izrečene besede v pogovoru pa je v plesu čudovito izrazil cirkuški umetnik in plesalec Ahmed Kullab iz Cirkusa Fuskabo in udeleženec šova Slovenija ima talent.

Dogodek je na prvi pogled s popolnoma različnimi vložki prešel v osrednjo skupno točko, kako mladim danes vcepiti in pomagati pri umetnosti samospoštovanja, o katerem neposredno preko svoje življenjske zgodbe spregovori avtor Janis McDavid.

Salezijanci in salezijanski sodelavci, ki po don Boskovi zamisli vzgajajo mlade za poštene državljane in dobre kristjane, so v spreminjajočem se svetu vedno bolj poklicani k nenehnemu spremljanju mladih, da lahko zgradijo in živijo svoje lastno življenje, ne da bi jih ta svet oropal ustvarjalnosti, inovativnosti in vrednot. Marko Suhoveršnik, ki se je pred enim letom osebno srečal z Janisom McDavidom, je še dodal, da je bil njegov nastop pred več kot 250 salezijanci in njihovimi sodelavci več kot odlična spodbuda za neomajno nadaljevanje salezijanskega poslanstva v hitro se spreminjajočem svetu, ki napada vrednote, odnose in človečnost kot tako.

Logoterapevtka Polonca Teršak pa se je z moderatorjem Martinom Liscem, prav tako logoterapevtom, skozi vsebino knjige poglobila v oblikovanje identitete mladih, krepitev njihovega samozaupanja, samospoštovanja, spregovorila o stiskah, krivuljah odraščanja v digitalnem in – za mlade – tako pogostem brezperspektivnem svetu. Polonca Teršak se je posvetila tudi razmišljanju, kako pomagati mladim pri prepoznavanju smiselnih nalog za njihovo življenje in osvetlila načine, kako so odrasli na poteh odraščanja mladostnikom v oporo, pri čemer postaja psihoterapevtsko svetovanje, v katero se vključuje vedno več mladih, eno od pomembnih oblik podpore. Ob zaključku je dodala, da je bila skoraj prepričana, da je avtor obiskoval kakšen logoterapevtski tečaj, saj se oblika vsebine zelo približa tej znanosti. Knjigo priporoča v branje vsem mladostnikom, ki naj jo prebirajo skupaj s starši.

Avtor knjige, Janis McDavid, kljub številnim telesnim omejitvam počne naravnost neverjetne stvari: predava, dirka, snema … Mladim je v spodbudo in navdih pri prepoznavanju njihovih življenjskih ciljev in nalog. To je osnova tudi za salezijansko poslanstvo, ki mladim omogoča prostor svobode, kjer se lahko izražajo in ustvarjajo, raziskujejo in odkrivajo presežno. In to ob drugih salezijanskih ustanovah počneta tudi salezijanska organizacija Skala s Cirkusom Fuskabo, v katerem ustvarja Ahmed Kullab ter založba Salve s svojo izbrano ponudbo izdaj in dogodkov.

Foto: P. Belak

Morda vas zanima tudi