V korak z mladimi.

Mladi v pasteh družbenih omrežij

Poletno branje: Zgodi se tvoja volja

Knjiga, ki jo imate v rokah, je več kot samo knjiga. Ne vsebuje le podrobne preiskave dogodkov, temveč tudi popolno potopitev pisateljice Vanese Lozano v to presunljivo zgodbo. Kot se boste lahko med branjem prepričali, je duša protagonistke Patricie Aguilar tako navzoča v tej knjigi, da jo je lahko Lozanova napisala v prvi osebi. Vključuje namreč lasten in resničen glas najstnice, ki si jo je zablodeli lažni guru prisvojil in jo z nekaj drugimi dekleti vključil v harem, njegova sekta jo je potegnila vase. Vsebuje pa tudi, znova v prvi osebi, boleč glas staršev ugrabljenega in preslepljenega dekleta. Njuno trpljenje in nemoč sestavljata pomemben del pripovedi. Brez trdne odločitve in nezlomljive volje njene družine do Patricijine rešitve iz pekla ne bi prišlo. Bistvena pa je tudi odločitev Noelie Bru, Patricijine sestrične, ki je brez pomisleka pustila vse in se posvetila reševanju sestrične.

Da bi sestavila vse koščke zgodbe v celoto, se je Vanesa Lozano povezala z Noelio. S srcem in dušo se je posvetila pisanju knjige, ki jo je ustvarjala z natančnostjo pedantnega zlatarja. Zgodba se je postopoma gradila s poslušanjem večurnih pričevanj Patricie, njenih staršev in sestrične, ki jim je pisateljica posvetila veliko časa, da bi potek dogodkov res podrobno poustvarila. Predtem je pisateljica natančno preučila tudi vse dogodke, policijske zapisnike, psihološka poročila in pričevanja vseh drugih vpletenih. Vrtinec zgodbe je bil tako globok, da se je pisateljica tudi sama potopila vanj.

Pisateljičina globina namreč dopusti bralcu, da se tudi sam potopi v napisano in končno doume nedoumljivo: kaj zanimivega lahko sekte ponudijo kateremukoli posamezniku. V kakšnih trenutkih smo dovolj ranljivi za njihovo propagando, da lahko postanemo del njihovega odvratnega delovanja. Kakšni so karizmatični vodje teh sprevrženih organizacij. Na kakšen način razvijejo to nedoumljivo zmožnost, da svoje člane oropajo svobodne volje in onemogočijo njihovo sposobnost razsodnosti.

Zgodi se tvoja volja ponuja napeto potovanje, ki osvetli našo ranljivost, a nam hkrati pokaže tudi pot upanja. Vse to doseže s spretnim jezikom, ki je poln dialogov, brez odvečnih pridevnikov ali drugih jezikovnih trikov. Knjiga ima zapleteno sestavo, ki pa branja ne naredi nedoumljivega, temveč vzbudi zanimanje.

To je zgodba španskega dekleta, ki je odgovore na tipične najstniške negotovosti iskala po spletu. Na drugi strani ekrana je pri tem naletela na grozovito manipulacijo in popolno podjarmljenje.

Avtorica pravi: »Razlog za knjigo je v tem, da sta Alberto Aguilar in Rosa Poveda, Patricijina starša, odprla vrata svojega doma v najhujšem trenutku njunega življenja in se odločila, da mi brezpogojno zaupata ter me vključita v zgodbo poguma in neustrašnosti, ki jo družina živi še danes.

Noelia Bru, Patricijina sestrična, je bila hrbtenica preiskave, ki ji je uspelo odkriti identiteto vodje sekte, ki je ugrabila Patricio. Zaprla je svojo trgovino v Benidormu, turističnem mestecu na vzhodu Španije, da se je lahko popolnoma posvetila delu, ki konec koncev ni bilo ne njena naloga ne naloga njene družine. Ona je bila moj zvesti oproda pri tem projektu.

To knjigo imaš v rokah tudi zato, ker se je bila Patricia Aguilar pripravljena z mano kljub utrujenosti več mesecev pogovarjati, se spominjati neopisljivih stvari s presenetljivo natančnostjo in deliti z menoj njen terapevtski proces. To prečudovito dekle je podedovalo mamin pogum, njeno ogromno srce, pa tudi inteligenco.

Večji del knjige Zgodi se tvoja volja sem napisala v času zaprtja, ki ga je povzročila pandemija koronavirusne bolezni. V tem času so moji junaki Beatriz, boter, Pili in Alberto v Madridu, Puertollanu in Jaenu tvegali svoje življenje, da bi reševali življenja drugih.«

Knjigo je prevedla Tina Furlan, izdala pa salezijanska založba Salve.

Morda vas zanima tudi