V korak z mladimi.

Mladi venezuelski migranti pomagajo najbolj ubogim

Podobe tisočev Venezuelcev, ki so pred meseci množično odhajali v Kolumbijo, Ekvador in Peru, pomankljivo oblečeni, z dojenčki v naročju, lačni in žejni, so bile pretresljive. Koronavirus jih je zdaj pahnil v dvojno revščino. »Največji problem je hrana,« so venezuelski migranti za BBC World razlagali svoje odločitve, da se kljub krizi peš vrnejo v domovino. V Limi salezijanci nadaljujejo s pomočjo mladim migrantom in beguncem, ki so prišli iz Venezuele.

Sprejemni dom Don Bosco v četrti Magdalena del Mar nudi zavetje mladim venezuelskim migrantom, starim od 18 do 25 let. Pastoralno jih spremlja salezijanec José Valdivia, ki je ravnatelj skupnosti, opravlja pa tudi službo inšpektorialnega ekonoma. S predpisano karanteno se je soočil na dinamičen in ustvarjalen način.

Mnogo mladih Venezuelcev je prišlo v Peru, da bi si poiskali delo in tako denarno podpirali svoje družine. Zdaj jih najbolj skrbi posledica pandemije, saj se bojijo, da ne bodo mogli pošiljati denarja svojim v Venezuelo.

»Mlade spremljamo in kljub vsem skrbem spoštujejo pravila, da ostajajo v hiši, čeprav so nekateri nekoliko depresivni,« stanje opisuje Naudy, eden od vzgojiteljev. Salezijanec Valdivia najprej uredi ekonomske stvari, nato pa odide v Magdaleno del Mar, da je z mladimi, se z njimi pogovarja, jih posluša in z njimi moli.

Da bi več kot 100 mladih lahko sobivalo v miru in veselju, so med drugim pripravili tekmovanje v ročnem nogometu z naslovom »Don Bosko proti koronavirusu«. Mladi migranti pripravljajo »vreče rešitve« in jih prinašajo venezuelskim migrantskim družinam, ki nimajo ničesar. »Zavedamo se, kako rad nas ima Bog,« pravi Javier. »Imamo prostor, kjer lahko spimo in jemo, zato je najmanj, da to delimo s tistimi, ki nimajo ničesar.«

»Nekega večera smo premišljevali o odlomku iz 5. Mojzesove knjige 10,17-18. Skoraj tri ure smo se ustavili ob tem, kar je Mojzes dejal Izraelcem, da je Bog véliki, mogočni in strašni in ljubi tujca in mu daje kruha in obleke,« dodaja salezijanec Valdivia. »Še isto noč smo pripravili prve vreče hrane za uboge, ki so jih mladi naslednji dan razdelili med obubožane družine.«

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi