V korak z mladimi.

»Mladoletnim moramo zagotoviti varen prostor«

Pogovor z vikarjem vrhovnega predstojnika Francescom Ceredo po srečanju o zaščiti mladoletnih

Včeraj so v Vatikanu sklenili srečanje o zaščiti mladoletnih v Cerkvi, na katerem so se zbrali kardinali, nadškofje, škofje, predstojniki in odgovorni redovnih ustanov z vsega sveta in se soočili s težavo spolnih zlorab. Srečanja se je udeležil tudi Francesco Cereda, vikar vrhovnega predstojnika salezijanske družbe, ki je spregovoril o poteku in pričakovanjih ob koncu srečanja.

Kakšno ozračje je vladalo v dnevih srečanja?

Nedvomno je vladalo bratsko ozračje, ki je omogočalo srečanje in izmenjavo mnenj med udeleženci. Omogočalo je pogovor s kardinali, škofi, predstojniki, laiki, in kar je zelo pomembno, z nekaterimi žrtvami zlorab. Vladalo pa je tudi ozračje zavedanja: zavedanja, da težava zlorab mladoletnih ni osamljen problem, temveč vključuje vse Cerkve.

Kaj menite o strategijah za odpravo nasilja nad otroki?

Mislim, da se je s seznamom, ki ga je navedel papež Frančišek, nujno potrebno soočiti s temo zlorab mladoletnih na najširši način. Sveti oče ni govoril o zaščiti mladoletnih samo znotraj Cerkve, temveč v vseh vidikih družbe. Srečanje je bilo osredotočeno predvsem na temo zlorab s strani klerikov, vendar ne smemo pozabiti vsega ostalega, s čimer otroci in mladi pridejo v stik.

Kakšna so pričakovanja po tem srečanju?

Nekatere žrtve zahtevajo, da se smernice takoj konkretizirajo in da to, kar je bilo sprejeto te dni, ne bo ostalo le pri kupu besed. Seveda je takojšen odgovor nemogoč. Dejanski in konkretni ukrepi zahtevajo čas in napor. Lahko pa rečem, da si papež Frančišek že danes prizadeva, da bo to, kar je bilo rečeno na srečanju, preoblikovano v dejanja.

Kakšno pot mora po vašem mnenju prevzeti salezijanska družba?

Zagotovo moramo salezijanci nadaljevati procese s primeri zlorab, ki so že bili naznanjeni, dokler ne pridemo do resnice in pravice. Pogosto se znajdemo v položajih, kjer zaradi strahu ali sramu prevlada tišina. Tu si moramo prizadevati, na kakšen način premagati kulturo tišine, saj lahko le ob poznavanju dogodkov taka dejanja obsodimo in premagamo. Zato je potrebno vključiti celotno skupnost, od vzgojiteljev do učiteljev, od družin do animatorjev. Mladoletnim moramo zagotoviti varen prostor.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi