V korak z mladimi.

Močno deževje prizadelo salezijansko ustanovo v Hongkongu

V zadnjih tednih so Hongkong ohromile nepričakovane poplave. Podzemne postaje je zalila voda, pomešana z blatom, vozniki pa so ostali ujeti na cestah. Vzhodna stran otoka Hongkong, kjer se nahaja salezijanska ustanova Shau Kei Wan, je bila resno prizadeta.

Salezijanski študentski dom je bil hudo poškodovan zaradi močnega deževja, ki je mesto zajelo v noči na 7. september, in blata, ki ga je povzročila povodenj. Prizadeti so bili tudi uradi za salezijansko mladinsko pastoralo, družbeno obveščanje, kitajski oddelek študijske knjižnice in novo krilo, v katerem se nahaja »Hiša naše Gospe«. Tretjina knjig je uničenih, medtem ko sta bila dvigalo in skupna soba polna blata. V pisarnah je voda povzročila precejšnjo škodo, predvsem na računalnikih in strežnikih. V eni sami noči so bili uničeni elektronski podatki in papirne kopije dokumentov.

Tri dni po silovitem atmosferskem pojavu, ko se je vreme stabiliziralo, so se začele čistilne akcije. Mladi in animatorji salezijanske mladine in mladi salezijanci v formaciji so pospravili uničeno pohištvo, odstranili blato in odmašili odtoke. Iz ljubezni in pripadnosti temu mestu, kjer so molili in preživeli številne trenutke veselja, so mladi delali od jutra do večera, pogosto z golimi rokami, in dokazovali, da je to res njihov drugi dom.

Največjo škodo so zabeležili v knjižnici. Tu lahko za vsakogar, ki ima rad knjige, situacijo opišemo kot srce parajočo. Pravzaprav je bilo treba že samo za vstop vanjo stopiti na knjige in priročnike. Nekdanji gojenci, prostovoljci, pa tudi številni mladi so se organizirali, da bi očistili celotno območje, pomagala pa jim je tudi skupina prostovoljcev iz vladnega oddelka za prevzgojne storitve.

»Čiščenje je trajalo dva tedna,« pišejo hongkonški salezijanci. »Ganljivo je bilo videti, kako so se vsi lotili dela, še posebej naši voditelji in animatorji salezijanske mladine. Prav je tudi, da se na tem mestu iz srca zahvalimo za velikodušno pomoč bivšim gojencem, župljanom in članom salezijanske družine. Vsi so družinskega duha izražali v konkretnih dejanjih.«

Na prizadetem območju se bodo lotili temeljite obnove, pisarne pa bodo preselili na začasno lokacijo. Nekatere dejavnosti in spletna stran kitajske salezijanske inšpektorije so začasno prekinjeni. Vse novice bodo objavljali na Facebook strani »Salezijska družina« in prek Whatsappa. Salezijanci zagotavljajo svojo molitev za čimprejšnjo obnovo poškodovanih zgradb, še posebej urada za salezijansko mladinsko pastoralo in študijsko knjižnico, da bi se kmalu povrnilo normalno stanje in bi lahko spet začeli služiti v dobro mladih in celotne salezijanske družbe.

ANS

Morda vas zanima tudi