V korak z mladimi.

»Molite zame, da bi bila moja starost mirna, verna in rodovitna«

Zgodovinarji so izbrskali, da sta se leta 1934 Mario Giuseppe Francesco in Regina María Sívori, hči Argentinca in Italijanke iz Piemonta, spoznala v salezijanskem oratoriju sv. Antonija v četrti Almagro. Obiskovala sta sveto mašo in rodila se je ljubezen, ki sta jo skupaj za večno zapečatila. Poročila sta se 12. decembra 1935. 17. decembra 1936 se je rodil Jorge Mario, prvi od petih otrok: Alberto Horacio in Óscar Adrián, Marta Regina in María Elena, danes edina še živeča papeževa sestra.

V stanovanju družine Bergoglio, v četrti Flores, v osrednje zahodnem delu Buenos Airesa, so govorili piemontsko narečje, ki ga je mali Jorge Mario srkal skupaj s španščino. Ob spominih na svoje otroštvo se najbolj spominja babice Rose Margherite in jo tudi največkrat omeni kot osebo, ki mu je najbolj pri srcu.

Pred nekaj dnevi je papež Frančišek obhajal zlati jubilej mašniškega posvečena, danes pa Petrov naslednik praznuje 83. rojstni dan. V sedmih letih je papež Frančišek vsadil seme služenja bližnjemu, ki je postalo »vidno« po njegovem dialogu, usmiljenju, občestvu in spoštovanju. Izkazal je bližino ubogim, zapuščenim, izobčenim, odvrženim iz družbe. Vse to je dediščina izkušenj, ki jih je živel v svoji družini.

»Ko bo sedanji Petrov naslednik prispel do Obzorja, se ga bodo večno spominjali po njegovi pozornosti do izobčenih v teh časih, po njegovi jezuitsko-salezijanski paši in poslušanju svoje črede, po sposobnosti ustvarjanja ozračja ljubezni in služenja drugim ter vžiganja mladih duhov,« je zapisal bivši salezijanski gojenec Gabriel Alsó.

Za papeža Frančiška je december pomemben mesec in pri svojih 83. letih ni prav nič upočasnil prizadevanj za oznanjanje Evangelija. Ves svet praznuje z njim. Na tisoče pisem vernikov je prispelo na njegov e-poštni naslov, ki so ga odprli prav za to priložnost. Prav tako mnoga pisma otrok. Milijoni pa mu voščijo preko družbenih omrežij.

Ob praznovanju svojega 80. rojstnega dneva je papež Frančišek dejal: »Na misel mi prihaja beseda starost in z njo strah … Molite, da bi bila moja starost mirna, verna, rodovitna in tudi vesela,« je tedaj še prosil skupino kardinalov.

Povzeto po ANS, foto © Servizio Fotografico – Vatican Media

Morda vas zanima tudi