V korak z mladimi.

Na obisku v slovenski župniji v Hamiltonu

Salezijanski inšpektor Marko Košnik se je od 26. oktobra do 7. novembra 2023 mudil v salezijanski župniji sv. Gregorja Velikega v Hamiltonu, ki jo vodi salezijanec Drago Gačnik.

O svojem obisku je inšpektor Košnik med drugim zapisal: »Pričakale so me prečudovite jesenske barve kanadskih javorjev, prostranstvo dežele in mest ter prijetno jesensko vreme. Pestro življenje in živahen utrip župnije sem zaznal iz številnih pogovorov in srečevanj s Slovenci različnih generacij. Srečevali smo se pri svetih mašah (Hamilton, London), na slovenskih pokopališčih (Holy Sepulchre, Gate of the Haven, Our Lady of the Angles) in na organiziranem druženju Oktober fest za Slovence v župnijski dvorani.

Srečal sem se tudi z otroki, ki ob sobotah obiskujejo slovensko šolo. Letos jo obiskuje 18 učencev. V soboto, 28. oktobra 2023, smo imeli skupno sveto mašo, ki so jo otroci obogatili s prepevanjem slovenskih duhovnih pesmi. Po maši smo si ogledali čudovito lutkovno predstavo Grdi raček, ki jo je uprizorilo Grajsko lutkovno gledališče iz Sevnice, ki v teh dneh gostuje v Kanadi.«

Inšpektor je obiskal še Slovensko hišo (Villa Slovenia) poleg cerkve, ki ima 30 stanovanj, namenjenih starejšim. Hiša ohranja lep spomin na salezijanskega duhovnika Karla Ceglarja, ki je prispeval k njeni ustanovitvi. Tu imajo svoje prostore tudi člani Društva sv. Jožefa, ki organizirajo redna družabna srečanja in občasne prireditve.

»Večino časa sem preživel s sobratom Dragom Gačnikom, ki letos obhaja 20. obletnico prihoda v Hamilton. Obiskala sva hamiltonskega škofa Douglasa Crosbyja, ki naju je zelo vljudno sprejel v svoji škofijski rezidenci. Govorili smo o stanju župnije Hamilton in o razmerah v škofiji. Hamiltonska škofija je živa in zelo bogata v različnosti. Trenutno je v škofijskem semenišču 15 bogoslovcev različnega kulturnega in narodnostnega porekla. Upajmo, da bo imelo kdaj v prihodnosti tudi kakega bogoslovca slovenskih korenin. Škofiji dajejo živost številne katoliške šole, ki za razliko od državnih omogočajo dobro izobrazbo in skrb za katoliške vrednote.«

Inšpektor je med obiskom Hamiltona obiskal tudi salezijansko skupnost ter se srečal s tamkajšnjimi salezijanci.

 

Iz zgodovine Slovencev v Hamiltonu

Številni Slovenci so v Hamiltonu, kanadskem Ontariu, našli svoj dom. Prvi Slovenci so se začeli seliti v Hamilton in okoliške kraje že v 19. stoletju. Nekateri so prišli zaradi boljših gospodarskih možnosti, drugi pa so sledili družinskim članom ali prijateljem.

Slovenska skupnost v Hamiltonu je kmalu ustanovila društva, ki so ohranjala kulturo, jezik in tradicijo. Med najstarejšimi sta Društvo Bled in Društvo sv. Jožefa (ustanovljeno leta 1938), ki se še vedno zbira v Slovenski hiši ob slovenski cerkvi v Hamiltonu.

Župnija sv. Gregorja Velikega je bila ustanovljena leta 1964. Ustanovitev je bila povezana s prihodom prvega župnika Alojzija Tomca, ki je bil gonilna sila prvega slovenskega občestva. Najprej so pridobili parcelo, nato pa zgradili slovensko dvorano (1965). Število družin, ki so pripadali in oblikovali župnijsko občestvo, se je ustalilo pri 350.

Po letu 1971 so župnijo prevzeli salezijanci. Župnik je postal salezijanec Ivan Doberšek, njegov pomočnik pa dr. Stanko Ceglar. Leta 1975 so se s prihodom Karla Ceglarja začele priprave na gradnjo sedanje cerkve. Dograjena in posvečena je bila leta 1982.

Leta 1980 je v Hamilton prišel Franc Slobodnik, ki je leta 1984 prevzel župnijo. Leta 1991 je kaplansko mesto prevzel Štefan Križnik. Leta 2000 je za slabo leto postal župnik Danilo Lisijak, ki pa se je kmalu vrnil v misijone. Za njim je leta 2001 prišel Stane Okorn, nato pa dr. Jože Bajzek. Od leta 2003 župnijo vodi Drago Gačnik.

Župnija sv. Gregorja Velikega je v letu 2014 obhajala zlati jubilej. Pastoralna ponudba kljub številnim izzivom sodobnega časa ostaja temelj verskega življenja. Slovenska skupnost v Hamiltonu še vedno ohranja svojo kulturo skozi slovensko šolo, kulturne dogodke, procesije in druge tradicionalne prireditve, ki se večinoma dogajajo v prostorni župnijski dvorani ob cerkvi.

Morda vas zanima tudi