V korak z mladimi.

Na oratoriju tudi otroci iz Ukrajine

Na Rakovniku se je končal prvi teden poletnega oratorija

Kakšen oratorij boste imeli, je bilo vprašanje, ki smo ga letos večkrat slišali. Prvi teden je za nami. Kakšen je bil? Z dvema besedama rečeno spet normalen, predvsem v dobrem pomenu. S tem mislim na množico nasmejanih otrok in utrujenih, a zadovoljnih animatorjev ob koncu dneva. To je kratek opis normalnosti. Našo pozornost pa kot vedno pritegnejo predvsem posebnosti, ki so popestrile že prvi teden oratorija. Glavne niti tega tedna sta prevzeli Tina in Mojca, ki sta nas prvič v tem letu popeljali z vlakom na celodnevni izlet.

V dogodivščino sta tako spremenili ne samo cilj, kamor smo se namenili, ampak celo pot. Otroci so uživali v vožnji in hoji, med katero je bilo dovolj časa še za 100 drugih stvari. Naj jih par naštejem: petje ob spremljavi kitar in ukulel, ples ob ritmih glasbe, različne igre, spoznavanje novih prijateljev in učenje tujih jezikov. Zadnja kratkočasna dejavnost je letos naša stalnica, ker imamo to srečo, da so z nami na oratoriju tudi otroci iz Ukrajine, ki so z družinami pribežali v Slovenijo.

Oddaljenost od doma in jezikovna bližina je med njimi spletla prave prijateljske vezi.

Namenoma pravim, da imamo to srečo, saj se po odzivih sodeč med nami zelo dobro počutijo tudi po zaslugi spretnih animatorjev, ki so mojstri komunikacije. Da bo opis še bolj realen in natančen, imamo v vrstah animatorjev tudi enega študenta iz Ukrajine in eno študentko iz Rusije. Oddaljenost od doma in jezikovna bližina je med njimi spletla prave prijateljske vezi. Po Jezusovem zgledu, ki nam pravi »pustite otročiče k meni in ne branite jim, kajti takšnih je nebeško kraljestvo,« smo tako tudi na Rakovniku z veseljem pod svoje okrilje sprejel vse te različne mlade.

V duhu karizme sv. Janeza Boska, čigar oratorij je postal zavetišče za vse dobro misleče mlade, želimo tudi mi za vse ustvarjati prostor, kjer se bodo mladi počutili doma in kjer bodo hkrati našli nekoga, ki mu bo zanje mar. Nek otrok je prinesel animatorju lepo izdelan origami in mu ga podaril. Darilo je pospremil z besedami: »To sem naredil zate, ker si najboljši animator.« Dokler bodo mladi, ki bodo svoj čas tako velikodušno darovali za mlade, bomo priče veselju, ki neustavljivo kroži in je tudi v tem tednu napolnilo ne samo otroke in animatorje, ampak preko njih cele družine. Bogu hvala zato za velikodušne animatorje in starše, ki nas v tem delu podpirate. Na vse vas zato z zaupanjem kličem Božjega blagoslova in Marijinega varstva.

Janez Suhoveršnik SDB

Vir: rakovnik.si

Morda vas zanima tudi