V korak z mladimi.

»Naj bo Družba še naprej živa in pričevalna«

Pogovor z vikarjem vrhovnega predstojnika Stefanom Martogliom

Kot inšpektor je vodil posebno salezijansko okrožje Piemont in Valle d’Aosta, nato je animiral novoustanovljeno salezijansko pokrajino Sredozemlje, po izvolitvi na 28. vrhovnem zboru pa je Stefano Martoglio postal vikar (namestnik) vrhovnega predstojnika salezijanske družbe. Njegov kratek življenjepis razodeva, da ni bežal pred odgovornostmi.

Kaj vam je zapustila izkušnja 28VZ?

Izkušnja vrhovnega zbora je vedno izkušnja Cerkve in Družbe, ki ti odpira oči in srce … Vedno in tudi tokrat je bilo enako.

Tokrat me je bolj kot na prejšnjih zborih, na katerih sem sodeloval, presenetila velika usklajenost zborovalcev glede temeljnega pogleda na težave, ki jih Družba, tako kot je to povsod, trenutno preživlja. To se me je zelo dotaknilo, saj se mnogi zborovalci prej niso poznali ali so bili prvič na takem srečanju … pa vendar se je čutilo veliko poenotenje pogledov ter globoko in široko razumevanje o poti, ki jo kot Družba moramo prehoditi. Verjamem, da je bil to jasen izraz dela Svetega Duha.

Katere vidike svojega dela v preteklem šestletju bi izpostavili?

V preteklem šestletju sem lahko spremljal novo pokrajino Sredozemlje, ustanovljeno na 27. vrhovnem zboru. Ob tem spremljanju pokrajine, ki je nastala iz dveh prejšnjih, sem doživel čudovito izkušnjo Družbe. Ni šlo za preštevanje, temveč smo z inšpektorji in vsemi sobrati ustvarili novo istovetnost ne samo mednarodne, temveč medkontinentalne pokrajine: salezijanske navzočnosti v severni Afriki, v islamskem okolju; dragocene in krvaveče navzočnosti na Bližnjem Vzhodu; ves sredozemski pas Evrope, od Romunije do Portugalske. Čudovita realnost, bogata v zgodovini in tradiciji … in z velikimi novostmi v soodgovornosti laikov, v »ostajanju« v težkih kontekstih, ki so prav zato pomembna … ter z bogato in živo salezijansko družino.

Kako vidite Družbo in salezijansko družbo čez šest let?

Sanje, ki so tudi naloga, so, da bo Družba še naprej živa in pričevalna. Naša karizma je polna svežine in neskončne življenjskosti z močno sodobno pomembnostjo. Da bi bili preroški in znali to življenjskost sproščati tako v Družbi kot salezijanski družini za vse nas in za Cerkev.

Salezijanska družina je na dobri poti, da postaja vedno bolj gibanje »vernikov« v Božji šoli po sledeh salezijanske karizme. Laiško gibanje vernikov, potopljeno v življenje Cerkve.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi