V korak z mladimi.

Najdaljši poletni oratorij

Otroci in mladi so se na Rakovniku družili cel mesec

V SMC Rakovnik že nekaj let uspešno in prizadevno pripravljajo najdaljši poletni oratorij v Sloveniji, ki poteka ves mesec julij.

Letos so ga začeli 3. julija. V prvem tednu se ga je udeležilo 202 otroka pod vodstvom 54 animatorjev. Na zaključni prireditvi sta voditelja prvega tedna oratorija Manja in Domen pohvalila udeležence za njihovo veselje in dobro sodelovanje, animatorje pa za požrtvovalno delo. K duhovnemu vidiku sta prispevali sestri FMA s. Ivanka in s. Majda, ki sta skrbeli za kateheze in za duhovni kotiček ter misijonar Vinko, ki je dogajanje tedna ujel v video filmčke. V rubriko zahval prvega tedna spada izjava voditeljev, ki sta glede na slabo vremensko napoved dejala, da še sama nista verjela, da bo vreme tako lepo in razplet označila za mali čudež in se zato zahvalila Bogu.

V drugem tednu so dosegli letošnji rekord glede udeležbe, saj se ga je udeležilo kar 215 otrok in 83 animatorjev. Za odličen potek in dobro ozračje sta v prvi vrsti skrbela voditelja drugega tedna Vid in Tinkara, ki sta bila kot general in kraljica sredi nadobudnih otrok in mladostnih animatorjev. V tem tednu sta sodelovala še misijonarja Jožef in Danijel. Teden je sicer bil poln novosti: veliki igri mega skrivalnice in mali detektivi ter Oratoriada, ko je Rakovnik kar naenkrat postal mala olimpijska vas z vsemi elementi olimpijade: začetno prireditvijo, olimpijskim ognjem in medaljami v vseh oratorijskih disciplinah.

V tretjem tednu se je poletnega oratorija udeležilo 175 otrok, zanje pa je skrbelo 47 animatorjev. Vodilna snovalca in voditelja tretjega tedna sta bila Karmen in Matija. Vsak dan sta udeležence že zjutraj predramila z izzivom dneva:  prvi dan so se spoznavali z dajanjem petke, drugi dan so si postavljali vprašanja, tretji dan so se naučili, kako se pozdravi Jezusa. Zadnji dan pa so se naučili po imenu poklicati vse animatorje. Za pestrost dogajanja je v tem tednu poskrbel še obisk skupine RTV SLO1 in nevihte. Kakor prejšnje tedne je bilo potrebno tudi v tem tednu sprejemati nove določitve in spremembe planov, a ker sta voditelja, animatorji in starši tega že vajeni, lahko rečemo, da je na zunaj vse teklo kot po maslu in dejansko je, za kar smo hvaležni vsem ustvarjalcem tedna in seveda Bogu za blagoslov in varstvo. Mogoče je k temu prispevala tudi skupina deklet, ki so se želele naučiti kakšno novo molitev. Ugotovile so, da še ne poznajo molitve Tebe ljubim Stvarnik moj, zato so jo dali natisniti na podobice, ki so jih razdelile tudi svojim prijateljicam, po sveti maši pa je tudi večina otrok podobico z molitvijo vzela domov.

Zadnji teden sta oratorij koordinirala voditelja Ivana in Andraž, ki sta svoje vtise kar zapisala: »V ponedeljek smo se z Bilbom podali na še zadnji vzpon te zanimive oratorijske pustolovščine. Neustrašno smo se podali v delavnice, se srčno borili na velikih igrah, si po poti odpuščali za storjene napake in vsi skupaj rasli v boljše otroke in animatorje. Kljub nepredvidljivemu ‘aprilskemu’ vremenu in 180 živahnim otrokom, ki so nam vsak dan postavljali nove izzive, nam je uspelo priti do cilja. Vendar voditelja nisva ostala dolžna in sva otrokom postavila vsak dan nov izziv. To nama ne bi uspelo brez 45 marljivih in predanih animatorjev, ki so iz dneva v dan vztrajali z nami. Tako kot vsaka pot, je imela tudi naša veliko obvozov. A v življenju pač ne gre vedno tako kot poveš animatorjem na nedeljskem sestanku. Očitno nam Bog pošilja nove izzive, s katerimi nas utrjuje in krepi. Nevihte in mraz so preprečili kar nekaj naših načrtov, kljub temu pa smo poskrbeli, da so se otroci z nami imeli lepo. Tako kot Bilbo smo tudi mi prispeli do cilja. Štiri tedne oratorijske poti smo uspešno zaključili, za kar se morava zahvaliti tudi naši ekipi, Blažu, Janezu in Klavdiji. Stali so ob nas voditeljih kot je Gandalf spremljal Bilba na njegovi avanturi. Tako smo se z njihovo pomočjo tudi mi naučili nekaj za svoje življenje. Upava, da se nam boste ponovno pridružili tudi na naši naslednji pustolovščini prihodnje leto.«

Povzeto po FB SMC Rakovnik

Morda vas zanima tudi