V korak z mladimi.

Napoved IX. mednarodnega kongresa Marije Pomočnice

Ob zaključku srečanja Svetovnega sveta salezijanske družine, ki je potekalo od 19. do 22. maja v Valdoccu, je Združenje Marije Pomočnice (ZMP) Turin-Valdocco predstojnikom 32 skupin salezijanske družine z veseljem sporočilo datum in kraj naslednjega mednarodnega kongresa Marije Pomočnice: ta bo potekal v Fatimi na Portugalskem od 29. avgusta do 1. septembra 2024.

To je potrdila tudi ekipa salezijanske družine na Portugalskem, ki bo koordinirala pripravo dogodka. »Štafetno palico« je prevzela po koncu zadnjega kongresa, ki je leta 2019 potekal v Buenos Airesu.

V Fatimi – tem izrednem Marijinem in preroškem kraju, kjer so 13. maja 1917 trije pastirčki (Lucija, Frančišek in Jacinta) prvič videli Devico Marijo z rožnim vencem v roki – bo potekal IX. mednarodni kongres Marije Pomočnice.

Mednarodni kongres Marije Pomočnice je močan trenutek in vključuje ter združuje vso salezijansko družino, ki želi Mariji zaupati svojo vzgojno, misijonsko in dobrodelno zavzetost, da bi dosegla don Boskov edini cilj: »Dragi moji otroci v Jezusu Kristusu, naj sem blizu ali daleč, vedno mislim na vas. Moja želja je le ena: videti vas srečne tukaj na zemlji in večnosti.«

Od leta 1988 je bilo organiziranih osem mednarodnih kongresov:

  • 1988 – Turin-Valdocco (Italija), ob stoletnici don Boskove smrti;
  • 1995 – Cochabamba (Bolivija);
  • 1999 – Sevilla (Španija);
  • 2003 – Turin-Valdocco (Italija), ob stoletnici kronanja Marije Pomočnice;
  • 2007 – Mexico City (Mehika);
  • 2011 – Čenstohova (Poljska);
  • 2015 – Turin-Valdocco/Colle Don Bosco (Italija), ob dvestoletnici don Boskovega rojstva;
  • 2019 – Buenos Aires (Argentina).

Marija je spremljala in zaznamovala pot salezijanske družine tudi zaradi teh srečanj, katerih skupna nit je odkrivanje globine marijanske razsežnosti salezijanske karizme in obnavljanje zaupanja Mariji Pomočnici pri zavzetosti, ki jo imajo različne generacije v sprejemanju in posredovanju daru vere.

Kongres v Fatimi bo pomenil še en korak naprej, saj bo izhajal iz sklepnega sporočila kongresa v Buenos Airesu, ki ga je vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime v svojem zaključnem govoru povzel takole: »Predvsem je pomembna pristnost našega življenja in našega pričevanja o življenju […] Naša salezijanska družina lahko s pogledom Marije, verne žene, nekaj dà drugim, če ponudimo način bivanja, zdravo, verodostojno in življenje z občutkom … Kako biti Marijini, vsak osebno in v salezijanski družini, lahko strnemo v naslednje točke:

– Postajati moramo biti bolj in bolj Marijini, bolj in bolj Marija.

– Brez Marije nismo sinovi in hčere, o katerih je sanjal don Bosko (mogoče bomo nekaj drugega, a ne ljudje iz don Boskovih sanj).

– Naša dolžnost je, da brez strahu in sramu oznanjamo Jezusa in njegovo mater Marijo. (Don Bosko je imel vedno na ustnicah Marijino ime. Prvi salezijanci so bili nori od ljubezni do Marije Pomočnice. Ali smo tudi danes?)

– Na naši poti Marija ne more biti okrasni element, ampak je bistvenega pomena.

– Brez nje bo naše vzgojno in pastoralno delo prazno, revno in brez doslednosti.

– Bolj jasno oznanjajmo Jezusa in bolj upoštevajmo Marijo na svojih ustnicah.«

Z blagoslovom Marije Pomočnice se začenja delo ekipe in vseh, ki bodo sodelovali pri pripravi in uspehu tega velikega družinskega dogodka.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi