V korak z mladimi.

Nasvidenje v Seulu 2027

Papež: »Mladi, ne bojte se, Jezus je tisti, ki vas gleda in vam to pove«

Papež Frančišek je nagovoril več kot milijon in pol mladih, zbranih v parku Tejo v Lizboni pri zaključni sveti maši Svetovnega dneva mladih 2023. Njim, ki so sedanjost in prihodnost, je ponovil, da ne smejo biti malodušni in da se jim ni treba bati, tudi ko se počutijo nemočne pred velikimi vprašanji sveta. Nasprotno, »Cerkev in svet vas potrebujeta, kakor vas potrebuje zemlja«.

Papamobil je prispel na isto mesto kot na vigilijo prejšnjega dneva: signal za mlade, ki so rveli k ograjam v pozdrav njegovemu mimohodu, cik-cakasto vijugajoem med barvnim mozaikom šotorov, spalnih vreč, nahrbtnikov, podlog. Nad in predvsem pred odrom se je zbralo 700 škofov in najmanj 10.000 duhovnikov za slovesno somaševanje.

S pozdravom lizbonskega patriarha kardinala Manuela Clementeja, ki se je papežu zahvalil za sunek energije, ki ga je posredoval v teh dneh, je se začelo bogoslužje. Papež je v pridigi razložil Matejev evangelij in mlade prosil, naj Petrove besede sprejmejo za svoje: »Gospod, dobro nam je biti tukaj«. Poudaril je, da moramo vedno znova začeti od tu. »Kaj želimo po teh dneh,« je vprašal papež, »vzeti s seboj, ko se bomo vrnili v dolino vsakdanjega življenja? Na podlagi evangelija, ki smo ga slišali, bi rad na to vprašanje odgovoril s tremi besedami: sijanje, poslušanje, ne bojte se«.

Najprej sijanje. Jezus se spremeni pred Petrom, Jakobom in Janezom. »Ta ‘svetlobna kopel’ jih pripravi na noč, skozi katero bodo morali; ta svetlobni utrinek jim bo pomagal vzdržati napor v najtemnejših urah, tistih v Getsemaniju in Kalvariji.« Človek ne postane svetleč, ko se postavi v središče pozornosti, ampak ko se odpre Bogu: »Sijal boš takrat, ko boš delal dela ljubezni, a če postaneš sebičen, luč ugasne,« je pojasnil papež.

Druga beseda je poslušanje: »Skrivnost je v tem: poslušati Jezusa. Vzemite evangelij in poslušajte, kaj govori vašemu srcu.« In »bodite previdni pred«, pravi papež, »oblikami sebičnosti, preoblečenimi v ljubezen, poslušajte ga, ker vam bo povedal, kakšna je pot ljubezni«.

Končno »ne bojte se«. To so zadnje besede, ki jih je Jezus rekel svojim učencem. »In vam, mladim, ki vas v tem času mika malodušje, skrivanje bolečine pod nasmehom, vam, ki želite spremeniti svet in vanj vložiti svoj trud in domišljijo, pa se vam zdi, da ni dovolj, vam mladim, ki vas potrebuje Cerkev, ki vas svet potrebuje kot dežela dežja, vam, ki ste sedanjost in prihodnost, prav vam mladim Jezus pravi: ‘Ne bojte se, ne bojte se’.«

Papež je prosil za minuto tišine, da bi lahko vsi ponovili Jezusovo povabilo, naj se ne bojijo. Papež bi želel vsakemu pogledati v oči in dejati: »Povem vam še nekaj lepšega. Nisem jaz, Jezus sam je, ki vas gleda v tem trenutku. On vas pozna, pozna srce vsakega od vas, življenje vsakega od vas, radosti in neuspehe, srce vsakega od vas in vam pravi danes tukaj, v Lizboni, na tem svetovnem dnevu mladih: ‘Ne bojte se, ne bojte se, imejte pogum’.«

Po maši je sledilo zaključno dejanje SDM in uradna zahvala – tudi s strani papeža Frančiška, ki omenil svetega Janeza Pavla II. za njegovo pomoč iz nebes, nato pa spomnil na nenehno navzočnost Jezusa in Marije v teh dneh in v vsakdanjem življenju vseh.

Sledila je uradna napoved in dvojno povabilo svetega očeta: po skoraj tridesetih letih od tistega na Filipinih (1995) bo Svetovni dan mladih ponovno gostila azijska država. »Naslednji svetovni dan mladih bo v Aziji, v Južni Koreji, v Seulu. Tako se bomo leta 2027 z zahodne meje Evrope preselili na Daljni vzhod. To je lepo znamenje vesoljnosti Cerkve in sanj o edinosti, ki ste jim vsi priča,« je ob navdušenju azijskih romarjev izjavil papež. Ne da bi pozabili na vmesni dogodek, na katerega je papež povabil vse navzoče: jubilej mladih v Rimu leta 2025.

Na koncu, preden se je poslovil od romarjev, je papež Frančišek zmolil molitev Angel Gospodov z milijonom in pol fantov in deklet, prisotnih v parku Tejo. In z njimi deli svojo željo po »prihodnosti miru« za svet: »Sanjam o mladih, ki molijo za mir, živijo v miru in gradijo mir«.

ANS; foto © Vatican News, G. Markelc

Morda vas zanima tudi