V korak z mladimi.

»Navzoči moramo biti v digitalnem svetu«

Pogovor z vrhovnim predstojnikom

Ob obisku kitajske salezijanske inšpektorije je vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime odgovarjal na mnoga in zanimiva vprašanja mladih, ki jih povzemamo v nadaljevanju.

Kakšen vtis ste dobili o naši inšpektoriji?

Ta obisk sem že dolgo načrtoval. Želel sem vas spoznati in sedaj, ko sem končno tu, želim enostavno reči, da se v tej inšpektoriji počutim doma. Srečal sem mnoge mlade z zelo različnimi značilnostmi. To mi še enkrat potrjuje, kako lepa je različnost. Vsem mladim te inšpektorije želim sporočiti naslednje: ne bojte se, saj nas On podpira vsak trenutek.

Kako se soočate s težavami?

Vsi doživimo trenutke težav, tudi salezijanci, sestre HMP in laiki. Naravno je, da se včasih bojimo. Toda nikoli ne smemo izgubiti upanja. Naša vera nam daje moč. Vera, draga salezijanska družina, je naša največja moč in vsi vemo, kaj to pomeni v našem življenju. Osebno kot salezijanec se vedno trudim biti pozitiven. Če resnično verjamemo, da smo don Boskova duhovna družina, nikoli ne moremo biti pesimisti in izgubiti upanja.

Kakšen je vaš pogled na družbena omrežja, da bi se povezali z mladimi?

Don Bosko je imel v Turinu najboljši tiskarski stroj s tedaj najnaprednejšo tehnologijo. Globoko je bil prepričan o nujnosti uporabe sredstev komunikacije. Enako se dogaja danes! Le da moramo biti dobro pripravljeni in jih znati dobro uporabljati. V naših šolah se mladi učijo, kako uporabljati internet, toda ali jih učimo tudi razločevanja med dobrimi stvarmi in nevarnostmi? Navzoči moramo biti v digitalnem svetu. Zgrabiti moramo priložnost, ki se nam ponuja, obenem pa preprečevati nevarnosti, ki pretijo. To je nedvomno pomembno.

Kako naj mlade navdušimo, da bi sledili Jezusu?

Salezijanci moramo vedno ostati ob mladih, vedno moramo biti med mladimi. To je osrednji temelj salezijanske družine. Če bi na to pozabili, bi storili velikansko napako. Še enkrat želim povabiti vse, da bi živeli pogumno, bili pristni pričevalci za druge in vedno sledili krščanskim in salezijanskim vrednotam. Nikoli se ne smemo bati.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi