V korak z mladimi.

»Ne delajte iz mladih starce in oddaljene!«

28. vrhovni zbor poteka po načrtih

Zasedanja 28. vrhovnega zbora Družbe sv. Frančiška Saleškega potekajo po načrtovanjih. Zborovalci po obravnavajo prvi del delovnega gradiva Prednostno poslanstvo med mladimi na dveh področjih: dopoldansko delo poteka v skupinah, popoldansko pa na skupnem zasedanju. Svoje predloge je zboru predstavila tudi posebna skupina, t.i. pravna komisija.

Delo poteka v ozračju zaupanja, odprtosti in pripravljenosti sodelovanja, želja po deljenju in sprejemanju idej in zamisli v družinskem duhu. Delo v manjših skupinah omogoča vsem zborovalcem, da izražajo svoje predloge in pomisleke. Seveda prihaja do razlik glede na okolja, kjer se je salezijanska karizma utelesila na okolju lasten način. Vsi zborovalci pa se zavedajo, da na pripravo dokumenta in smernic za prihodnjih šest let gledajo v luči Družbe in iščejo pot, na katero jo kliče Gospod. Čutiti je potrebo po spremembah.

V teh dneh so se zborovalcem pridružili mladi, ki so se vključili v delo skupin in spremenili dinamiko dela: salezijanci so se postavili v vlogo poslušalcev, mladi pa so pogumno in po svojih strokovnih plateh predstavili mnenja in poglede.

Prav tako so spregovorili na skupnem zasedanju in izražali veselje, da so lahko slišani, da lahko govorijo »svojemu očetu, doma«. Ne želijo drugega kot spremljevalce, »don Boske danes«, pripravljene, da hodijo z njimi in z njimi gradijo prihodnost.

Mladi so med drugim pozivali k večji odprtosti do prispevkov žensk, ki jo imajo v Cerkvi in salezijanski družbi; zavzetosti do varovanja okolja, ne kot ena od nalog, temveč kot edina prihodnost za vse, predvsem pa za mlade; spremljanju mladih in med njimi teh, ki se usmerjajo v salezijansko življenje: »Prosimo vas, ne delajte iz mladih starce in oddaljene, takoj ko vstopijo v vaše formacijske strukture!«

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi