V korak z mladimi.

Negotovost in nezaupanje v Ekvadorju

Zaradi razmer »negotovosti in nezaupanja«, ki trenutno prevevajo Ekvador, je predstojnik salezijancev inšpektorije »Presvetega Srca Jezusovega« v Ekvadorju, Marcelo Farfán, objavil uradno sporočilo za javnost, ki ga objavljamo v nadaljevanju.

Naša država se sooča s splošno negotovostjo. Prestopništvo in organizirani kriminal sta povzročila, da prebivalstvo živi v stalnem ozračju nezaupanja, strahu in občutka nemoči s strani države.

Zavezništvo lokalnih združb z mednarodnimi karteli preprodaje mamil je Ekvador spremenilo v ozemlje, kjer za nadzor nad trženjem mamil poteka nasilen boj. To stanje je povzročilo destabilizacijo vlade in samih državnih struktur. S preiskavo tožilstva v primeru »Metastaze« so bile razkrite povezave med preprodajo mamil in političnim razredom, pravosodjem in samo policijo.

Kljub prizadevanjem vlade, da ohrani red in družbeni mir, je Ekvador v torek, 9. januarja 2024, doživel enega najbolj nasilnih dni, saj so potekali bombni napadi, ropi in vdor skupine oboroženih kriminalcev na televizijsko postajo. To je povzročilo nemir po vsej državi.

Glede na zadnje dogodke, ki so se zgodili, sporočam, da vsi sobratje salezijanci delujejo normalno in fizične strukture naših skupnosti niso bile prizadete. Vendar so v mestih, kot sta Esmeraldas in Guayaquil, nekatere družine, ki so vključene v salezijanske programe, utrpele izsiljevanje kriminalnih združb, ki delujejo na teh območjih.

Za zagotovitev varnosti sodelavcev salezijanskih skupnosti in ustanov so bili sprejeti naslednji ukrepi: prekinitev šolskega pouka v 22 salezijanskih šolskih središčih in na treh lokacijah Salezijanske politehnične univerze; uvajanje dela na daljavo, kot predlagajo državni organi ter uporaba preventivnih mobilnih in varnostnih ukrepov za vzdrževanje reda in varnosti v vsaki naši ustanovi.

Z zaupanjem v Boga in našo Mater Pomočnico upamo, da se bosta v Ekvador vrnila mir in varnost, da bomo še naprej gradili miroljubno družbo za vse.

Marcelo Farfán, SDB, inšpektor salezijancev v Ekvadorju

Morda vas zanima tudi