V korak z mladimi.

»Ni lahko biti katoličan v Pakistanu«

Salezijanski misijonar Gabriel Cruz o poslanstvu v Pakistanu

Gabriel Cruz iz Mehike je že 23 let salezijanec in 14 let duhovnik. Vedno si je želel v misijone. Sedanji vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime je leta 2018 sprejel njegovo prošnjo in ga poslal v Pakistan. V zadnjih mesecih je koronavirus onemogočil večino salezijanskih dejavnosti tudi v Pakistanu, a vseeno don Boskovi sinovi nadaljujejo v službi ljudem, predvsem v zagotavljanju najnujnejše pomoči.

Cruz se nahaja v Lahkoreju, na meji z Indijo. Salezijanci delujejo v Lahoreju in Quetti že 21 let in so sprejeti tako »civilno kot cerkveno«.

Delo je zelo pestro: v Lahoreju vodijo tehnično šolo, osnovno šolo, internat za otroke, delavnice za dekleta in mladinski center, ki deluje v sobotah. V Quetti pa imajo šolo in dva internata, za fante in dekleta.

V internatu v Lahoreju je 130 otrok in mladih. »Nudimo jim bivanje, prehrano, vzgojo in versko izobrazbo. Večina je katoličanov, je pa tudi nekaj drugih krščanskih veroizpovedi. Tehnično šolo pa obiskuje več kot 200 mladih, med njimi so tudi muslimani,« dodaja misijonar.

Don Boskovi duhovni sinovi vodijo tudi delavnice šiviljstva, krojaštva, ličenja in kozmetičarstva za dekleta. »Okoli 50 deklet, katoličank, kristjank in muslimank obiskuje naše delavnice,« pravi Cruz.

Salezijanci svojim gojencem nudijo »tehnični pouk, da bi tako imeli več možnosti za delo v prihodnosti.« Predvsem za krščanske gojence sta vzgoja in izobraževanje življenjskega pomena. »Tukaj ni lahko biti katoličan, saj je Pakistan ena od najbolj konservativnih muslimanskih dežel. Kristjani so manjšina in jih obravnavajo kot manj pomembne. V takšni družbi nimamo kakšnih velikih priložnosti«, priznava misijonar.

A kot pravi, so »mladi Pakistanci izredni! V njihovih očeh je luč, polni so življenja in sanj, sanjajo velike reči, želijo se učiti, delati, spoznavati druge kraje, so dobri športniki … Prihajajo iz revnih družin, kjer se spoštovanje do Boga in do drugih zvesto prenaša iz roda v rod.«

»Salezijansko poslanstvo v Pakistanu raste in se razvija iz dneva v dan. Nismo v vojni in ni verskih preganjanj, a kristjane imajo za nečiste, zato nas v mnogih pokrajinah neposredno zavračajo. A prihodnost don Boska je v Pakistanu obetavna, saj lahko mladim veliko ponudimo. Prav tako se veliko mladih zanima za salezijanski in misijonski poklic,« zaključuje Gabriel Cruz.

Vir: Misiones Salesianas, povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi