V korak z mladimi.

»Nismo sami in gremo v isto smer«

Srečanje evropskih inšpektorialnih delegatov za mladinsko pastoralo

Po vrhovnem zboru, ki je potekal v pomladanskih mesecih v Turinu, smo se 5. in 6. novembra 2020 na pobudo dikasterija za mladinsko pastoralo preko spletnega orodja Zoom srečali inšpektorialni delegati za mladinsko pastoralo iz vse Evrope. Slovensko inšpektorijo sva zastopala Boštjan Jamnik in Jure Babnik. Prvi namen je bil srečanje in izmenjava informacij, hkrati pa je bil velik poudarek na trenutni situaciji covida-19 in odgovoru salezijanske družbe na to epidemijo. Večina inšpektorij je ta čas prepoznala kot priložnost za okrepitev bratskega in molitvenega življenja ter razmislek o lastnem redovniškem poklicu. Mnogi sobratje so v tem času navezali globlje medsebojne stike, si vzeli čas za pogovor in načrtovanje.

Marsikdo, tudi v naši inšpektoriji, se je lahko pohvalil z različnimi novimi programi in pobudami, ki so se porodile v prvem valu koronavirusa. Povsod je na površje priplaval Zoom ali podobna virtualna »pomagala«. Eno od pomembnih spoznanj je bilo tudi neizbežnost timskega dela z mladimi in drugimi laiki.

Seveda je ta čas prinesel tudi nekatere težave. V prvi vrsti je prisoten strah pred novostmi in izgubo mladih, s katerimi ne moremo biti v stiku, kot smo bili vajeni do sedaj. Pojavila se je utrujenost kot posledica neuspelih poizkusov ali občutka nekompetentnosti, pri nekaterih pa se je pojavila tudi lenoba kot posledica karantene in zaprtja naših ustanov. Ob vsem tem se je pojavilo vprašanje, na kakšen način pomagati sobratom pri premagovanju teh težav in kako jim prihajati naproti, da bodo tudi v novih časih v polnosti živeli svoje poslanstvo.

Novi vrhovni delegat v dikasteriju za mladinsko pastoralo Miguel Angel García je ob tem poudaril pomembnost poglobitve lastnih motivov za redovniško življenje. Povabil nas je, da svoje poslanstvo živimo v luči štirih korakov:

  1. korak: POČASI – naredimo to, kar je mogoče, pri tem pa poiščimo pomoč tudi pri drugih.
  2. korak: SLUŽENJE – naše poslanstvo je biti v službi drugih.
  3. korak: VESELJE – redovno življenje naj izraža pristno veselje, ki prihaja od znotraj. Torej povabilo, da poglobimo naš odnos z Gospodom.
  4. korak: ŽIVETI NA POLNO – v ta svet s svojo živahnostjo in energijo prinašajmo upanje.

V luči vrhovnega zbora in sinode mladih je novi vrhovni delegat predstavil tudi glavne poudarke v tem šestletju:

  • poklicna dimenzija, ki naj povezuje celotno mladinsko pastoralo;
  • na vseh področjih našega poslanstva naj bodo v ospredju revni mladi;
  • soodgovornost salezijancev, mladih in laikov v skupnem poslanstvu, ki se odraža v VPS;
  • asistenca – konkretna in sočutna prisotnost med in za mlade;
  • vzgojni in evangelizacijski procesi na različnih ravneh;
  • povezanost mladinske in družinske pastorale znotraj salezijanskega vzgojnega modela.

Čeprav je bilo srečanje kratko (2 x 120 minut), je bilo prijeten balzam in potrditev, da v naši inšpektoriji delamo dobro in veliko. Seveda nismo dobili vseh receptov ali odgovorov na naše dileme, smo pa dobili potrditev, da gremo v isto smer kot celotna salezijanska družba in da na tej poti nismo sami.

Boštjan Jamnik

Morda vas zanima tudi