V korak z mladimi.

Noben vrh ni neosvojljiv

Salezijanec sotrudnik osvojil vrh sveta

Še ne 25-letni salezijanec sotrudnik Tagit Sorang Abraham je 31. maja 2021 uresničil svoje sanje, ko je ob 8.45 stopil na vrh Mont Everesta. Po tednu slabega vremena se je njemu in ekipi nasmehnila sreča, da so uspeli doseči dolgo načrtovani in težko pričakovani cilj.

Tagit Sorang Abraham se je rodil 30. junija 1996 v vasi Kra Daadi v indijski državi Arunačal Pradeš, skoraj na meji z avtonomno kitajsko pokrajino Tibet. Vas je tako oddaljena, da še danes do tja ne pelje nobena cesta. Kljub temu, da se je rodil v revni družini, mu je ta omogočila, da se je izšolal v državnem zavodu »Dera Natung« v Itanagarju.

Že od otroštva je Soranga Abrahama navdihovalo katolištvo. Leta 2000 je prejel sveti krst skupaj s svojim stricem. Ko je odšel na študij v Itanagar, je spoznal mladinsko salezijansko skupino v župniji sv. Marije. Poleg ministrantske službe je postal tajnik župnijske mladinske organizacije in tajnik mladinskega katoliškega združenja v zvezni državi Arunačal Pradeš. Bil je varnostnik v domu mladinskega centra Don Bosco v Itanagarju ter uslužbenec nevladne organizacije Childline, ki se posveča reševanju in rehabilitaciji mladih v težavah.

Sorang Abraham je že od malega sanjal, da bi se povzpel na Everest. Prebral je knjigo o Bachandri Pal, prvi Indijki, ki se je povzpela na Everest in Tatiju Mri, prvem alpinistu na Everestu iz Arunačal Pradeša. Leta 2013 je obiskal alpinistični tečaj v Dirangu, med 2017 in 2019 pa osvajal najpomenljivejše vrhove, tudi Kangto, najvišjo goro v Arunačal Pradešu.

Everest so ostajale daljne sanje, saj ni imel dovolj sredstev za odpravo. A ni izgubil upanja. V začetku leta pa mu je oddelek za mladino pri vladi Arunačal Pradeša odobril milijon rupij (več kot 11.000 €). Sam je zbral še dodatni milijon rupij in si sposodil 600.000 rupij. To je bilo dovolj, da se je v maju odpravil v Nepal, v bazni tabor 2.

A prišel je čas slabega vremena in večina alpinistov je opustila nadaljevanje ter se vrnila domov. Tudi šerpa, ki je spremljal njegovo skupino, je želel opustiti vzpon, saj ga je imel za izjemno nevarnega.

Sorang Abraham je vedel, da si drugega potovanja ne bo mogel privoščiti. Zatekel se je k molitvi. Je namreč velik Marijin častilec. Molil je rožni venec in bral Sveto pismo, Boga pa prosil za nekaj lepega vremena. 29. maja se je vreme izboljšalo, 30. maja so začeli vzpon in naslednje jutro, na praznik Obiskanja Device Marije, ob 8.45 dosegli vrh.

Na strehi sveta se je Sorang Abrham zahvalil Bogu in mu izročil svoje življenje. Vesel je, da je uresničil svoje sanje, a kot sam pravi, se zaveda, da Everest ni najtežji vrh za osvojitev. To je namreč gora svetosti, proti kateri pogleduje in jo ima namen doseči v službi mladim kot salezijanec sotrudnik.

Don Mathai Kottarathil, SDB (ANS)

Morda vas zanima tudi