V korak z mladimi.

Norost ali korenitost

Vilmos Svarc je izpovedal večne redovniške zaobljube

Sveta Terezija Avilska je nekoč dejala: »Ljubezen Božja ni v prelivanju solza, niti v sladkostih in občutkih nežne pobožnosti, ki po njih hrepenimo in se jih veselimo, temveč v tem, da Gospodu služimo pravično, velikodušno in ponižno.«

S temi besedami je salezijanec brat Vilmos Svarc, Vili, kakor ga zvečine kličejo, začel zahvalni govor, potem ko je v svetišču Marije Pomočnice na Rakovniku, do katere ni bilo tako enostavno priti, pred inšpektorjem Markom Košnikom izpovedal večne redovniške zaobljube v salezijanski družbi.

Pričevalec si v tem, da te gane bolečina in potreba mladih ljudi. Vse kar imaš, daješ na voljo, da bi živel za mlade in jim kazal pot odrešenja.

Slovesno sveto mašo z izpovedjo zaobljub in praznovanje so sooblikovali mnogi: župnijski in mladinski pevski zbor iz Šentprimoža na Koroškem, ministranti župnije Rakovnik, animatorji SMC Celje, mladi salezijanci v formaciji, člani salezijanske družine in molivci ter Vilmosevi prijatelji. Seveda niso manjkali domači, sorodniki in znanci iz Mužlje v Vojvodini, njegovi kolegi in vzgojitelji iz Barcelone in Italije.

Inšpektor Marko Košnik je v homiliji izpostavil tri reči: odločitev za posvečeno življenje, ki je v očeh tega sveta norost, po svetopisemskem gledanju pa korenitost; odločitev za salezijansko življenje, ki pomeni »norost« za mlade ter odločitev za salezijanca brata, ki je blizu revnim, preprostim in na robu družbe. Svoj nagovor je končal z mislijo na Marijinega in don Boskovega sina: »Ne boj se prihodnosti. Si Marijin sin. Marija te bo danes še tesneje privila pod svoj plašč. Njej te izročam, ki je naša priprošnjica in zavetnica. Prav tako svetemu Jožefu, da ti bo stal ob strani. Si don Boskov sin, ki nas je imenoval po svetem Frančišku Saleškem. Blažena Štefan Sandor in Artemij Zatti naj ti bosta zgled salezijanca brata. Po rokah teh zavetnikov prejemaš obilo milosti in darov, da boš srečen kot salezijanec. Naj te s torej svojo očetovsko priprošnjo spremlja don Bosko, da se bomo vsi nekoč srečali v nebesih.«

Kot salezijanec boš dokončno izpovedal tri zaobljube: pokorščine, uboštva in čistosti.

»Nisi oseba, ki bi stal križem rok, zato boš z zavihanimi rokavi kot salezijanec brat še bližje revnim, preprostim in mladim. Tvoj zakrament posvečevanja je vsakdanje delo. S tem si še bolj fizično blizu mladim, njihovim čutenjem in njihovemu ponašanju in duhovnemu iskanju. Ne dovoli, da med teboj in mladimi nastane prepad. Potem boš izgubil moč pričevanja in bo tvoje življenje jalovo. Konkretno delo, dejanja, številne male stvari, so tvoja pot svetosti, po kateri boš hodil ti skupaj z mladimi,« je še dejal inšpektor Košnik.

Po sveti maši je sledila pogostitev v prostorih Majcnove hiše za vse povabljene, skupna zdravica in program v cerkvi, kjer je Vilmos pokazal delček sposobnosti in znanj, ki jih je prejel na Skali, mladi salezijanci pa so pripravili »sprehod« skozi njegovo življenje v spoznavanju Božjega klica.

Foto: Patricija Belak

Več fotografij na FB Don Bosko Slovenija

Morda vas zanima tudi