V korak z mladimi.

Nov center za salezijance brate

Vrata odpira skupnost “Artemij Zatti” za oblikovanje salezijancev bratov v Evropi

Ustanovitev skupnosti “Artemij Zatti” v Barceloni je sad dolgih načrtovanj in po mesecih pričakovanj je začela s svojim poslanstvom. Namenjena je posebni formaciji salezijancev bratov obeh evropskih salezijanskih pokrajin. Bratje se bodo naučili osnov španskega jezika in nato dve leti posvetili teološko-pastoralni formaciji na Višjem inštitutu religijskih znanosti Don Bosco v Martí-Codolarju. Formacijskemu postopku bosta sledila Manuel Rupérez iz španske salezijanske inšpektorije s sedežem v Madridu in Jordi Latorre iz španske salezijanske inšpektorije s sedežem v Valenciji. Slednji je ob začetku delovanja skupnosti razložil namen in delovanje.

Kako se je rodila zamisel o skupnosti “Artemij Zatti”?

Ratio, salezijanski dokument, ki ureja oblikovanje don Boskovih salezijancev, vsebuje načrt dvoletnega obdobja teološko-pastoralnega oblikovanja salezijancev bratov. Skladno s tem se počasi oblikujejo skupnosti za posebno formacijo na raznih koncih sveta, večinoma po ena na salezijansko pokrajino. Evropa je imela skupnost za oblikovanje bratov v Valdoccu, vendar je bila zaradi različnih razlogov ukinjena. Vrhovni svet salezijanske družbe je tako sklenil odpreti novo skupnost v Martí-Codolarju, v Barceloni.

Kdo bo sestavljal to skupnost?

Sem bodo prihajali salezijanci bratje, ki se nahajajo v obdobju pred večnimi zaobljubami in so že opravili noviciat, ponoviciat in vzgojno prakso. Pred večnimi zaobljubami bodo v naši skupnosti poglobili teološko-pastoralne študije.

Koliko bratov pričakujete letos?

Študijsko leto bomo začeli s štirimi salezijanci. Daniel Imriska s Slovaške, Travis Gunther iz ZDA, Gabriele Calabrese iz osrednje italijanske inšpektorije in Luis Javier Barajas iz Madrida bodo pri nas preživeli dve leti. Drugo leto pričakujemo še dva ali tri brate, ki bodo začeli prvo leto posebnega oblikovanja.

Kdo bo brate spremljal v tem obdobju?

Trenutno sva določena dva salezijanca. Z menoj bo še Manuel Rupérez, mladi salezijanec brat, ki je bil v misijonih, a se je moral zaradi osebnih motivov vrniti domov in bo vsaj dve leti spremljal to skupino.

Kdo pa je odgovoren za to formacijsko skupnost?

Vrhovni predstojnik me je preko Dikasterija za formacijo poleti 2017 zadolžil za pripravo te skupnosti. Motiv je tudi v tem, ker sem ravnatelj Višjega inštituta za religijske znanosti in smo v soglasju pripravili celoten formacijski proces.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi