V korak z mladimi.

Nov korak v postopku Božjega služabnika Karla Crespija

Izročitev »Positio super virtutibus« Kongregaciji za zadeve svetnikov

12. marca je bil Kongregaciji za zadeve svetnikov v Vatikanu izročen zvezek s stališči o življenju, kreposti in sluhu svetosti (Positio super Vita, Virtutibus et Fama Sanctitatis) Božjega služabnika Karla Crespija Crocija, duhovnika v Družbi sv. Frančiška Saleškega.

Zvezek so pripravili poročevalec msgr. José Jaime Brosel Gavilá, postulator v salezijanski družbi Pierluigi Cameroni in sodelavka dr. Mariafrancesca Oggianu.

Sestavni deli »Positio«, ki na zgoščen in poglobljen način predstavlja celotno dokumentacijo in pričevanja o krepostnem življenju Božjega služabnika, so naslednji: kratka predstavitev poročevalca; Informatio super virtutibus oz. teološki del, ki dokazuje krepostno življenje Božjega služabnika; povzetka pisnih in dokumentarnih dokazov; Biographia ex Documentis; zapisniki zadnjih zasedanj ter ikonografski prikaz.

»Positio« bodo pregledali teološki svetovalci pri Kongregaciji za zadeve svetnikov. Preučili ga bodo kardinali in škofje pri Kongregaciji za zadeve svetnikov. Te posamezne stopnje študija in vrednotenja bodo v pomoč papežu, da bo ob morebitnem pozitivnem mnenju lahko Karla Crespija razglasil za »častitljivega Božjega služabnika«. Za razglasitev za blaženega pa bo potreben čudež na njegovo priprošnjo.

Te novice so se najbolj razveselili v Ekvadorju, posebno v mestu Cuenca, ki so jo sprejeli kot znamenje upanja v tem težkem času preizkušenj; pa tudi v njegovem rojstnem kraju Legnano (Milano), kjer si že nekaj let skupina ljudi navdušeno prizadeva za širjenje poznavanja njegovega izvirnega in genialnega življenja, ki se je od drugih razlikoval po simpatični premetenosti, saj se ni ujel v splošne okvire življenja in dela.

Karel Crespi je sprejel salezijanski klic in kot pravi don Boskov posnemovalec postal pričevalec Cerkve, ki mora »iziti iz svoje udobnosti ter pogumno doseči vsa obrobja, ki potrebujejo luč Evangelija« (papež Frančišek, Evangelii gaudium, 2013). Crespijevo življenje je današnjim kristjanom zgled, kako molitev postane konkretna v vsakdanjih dejavnostih in jih spodbuja ter navdihuje. Njegov grob nenehno krasijo sveže cvetje in zahvalne plošče. Medtem ko sluh svetosti v ekvadorski Cuenci ne pojenja, je »Positio« pomembno znamenje koraka k priznanju njegove svetosti.

Zdaj lahko samo zaupno čakamo na modro sodbo Cerkve.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi