V korak z mladimi.

Nova grajska ploščad in prenovljene arkade

Na praznik bl. Antona Martina Slomška in spominski dan Marije Pomočnice je inšpektor Marko Košnik blagoslovil prenovljeno ploščad pred rakovniškim gradom in arkade. O pridobitvi sta spregovorila ravnatelj Marjan Lamovšek in ekonom Janez Krnc, ki je tudi vodil gradbena dela. Slovesnost so sooblikovali mladi iz dijaškega doma, na slovesnosti pa so bili navzoči tudi župljani, sestre HMP ter predstavniki izvajalcev in obrtnikov.

Inšpektor Marko Košnik je pred samim blagoslovom navrgel nekaj misli:

“Živimo v družbi, ki gradi. Vse povsod se nekaj gradi in dela. Živimo v družbi miru, kjer lahko gradimo. Kdor gradi, ne podira oz. na starem zgradi nekaj novega. Povsem jasno nam je, da je gradnja sten in hiš le sredstvo in ne cilj … Je sredstvo, da se pospešuje kultura, umetnost, standard življenja, lepše in boljše življenjske okoliščine. Skratka, imamo vse pogoje, da gradimo dobre in kvalitetne odnose. Lansko leto smo blagoslovili nove vadnice, letos obnovljeno ploščad in arkade. To je le delček tistega, kar je bilo v zadnjih letih na Rakovniku urejenega.

Nova ploščad za seboj razkriva in poudarja pomen Rakovniškega gradu, ki ima ne samo arhitektonski ampak tudi simbolični in globlji pomen za salezijance. To je kraj prvega prihoda in bivanja salezijancev v Sloveniji. Arkade so narejene kot prostor povezovanja in zbiranja. Pustili smo vinsko trto, ki spominja na čase, ko sobratje sejali, sadili in pobirali sadove … Za arkadami je povezovalni hodnik, stari ostanek in spomin na komunistične čase, ko smo bili potisnjeni v ozke hodnike in se bili prisiljeni skrivati kot tujci v svoji hiši … Znašli smo se po svoje in naredili hodnik, ki je povezoval hišo skupnosti s cerkvijo. Kajti vse drugo je končalo v rokah drugih gospodarjev.

Danes je priložnost, da se zahvalim naprej podjetju in delavcem, njihovemu vodstvu in nadzoru. Hvaležen sem tudi vsem dobrim ljudem, ki nas s svojim darovi podpirajo. Posebna za zahvala pa gre celotni skupnosti Rakovnik, ki je s svojimi prispevki – sadovi dela svojih rok – sodelovala pri gradnji. Brez skupnega dela in skupnih moči nam to ne bi uspelo. Hvaležen sem ravnatelju skupnosti in ekonomu, da sta s svojimi odločitvami prispevala, da se je to delo pospešilo. Še posebej je gradnjo sledil ekonom Janez, ki je v zadnji fazi sodeloval pri izvedbi tega gradbenega projekta in bil na veliki preizkušnji pri iskanju rešitev zaradi omejenih finančnih zmožnosti … Brez takega pristopa, ki ga je ubral, bi lahko še vrsto let pred seboj gledali na pol podrte arkade oz. jih ni bi dokončali, ker bi bili stroški enostavno preveliki in v ter prenovi ne bi videli smisla.

Po priprošnji Marije Pomočnice, katere spomin obhajamo danes, naj blagoslovi vso skupnost in vse, ki tu živijo in prihajajo na Rakovnik.”

Morda vas zanima tudi