V korak z mladimi.

Nova salezijanska navzočnost v Afriki: Bocvana

»18. julija 2023 je vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime, s soglasjem svojega sveta, odobril odprtje nove navzočnosti v Bocvani,« je sporočil vrhovni svetovalec za misijone, Alfred Maravilla.

Vse se je začelo leta 2022, ko je verbit msgr. Anthony Pascal Rebello, škof Francistowna v Bocvani, povabil salezijanca Evstacija Siameja iz Zambije, da je pridigal katoličanom njegove škofije, ki so se zbrali na duhovnih vajah. Kasneje je povabil predstojnika salezijanske vizitatorije držav Zambija Malavi, Zimbabve in Namibija, naj začne navzočnost v njegovi škofiji.

Dne 8. in 9. februarja 2023, takoj po prevzemu službe predstojnika omenjene vizitatorije, je Michael Mbandama prvič obiskal Bocvano v spremstvu dveh salezijancev.

Nadškof Rebello se je med obiskom v Italiji, 19. junija 2023, srečal z vrhovnim predstojnikom salezijancev v salezijanski matični hiši v Valdoccu. »Pripravljeni smo sprejeti vaše povabilo za delo z revnimi mladimi v Bocvani,« je zagotovil vrhovni predstojnik msgr. Rebellu.

»Bocvana je bogata država v Afriki. Prošnja nadškofa Rebella salezijancem je predvsem skrb za obrobne mlade z ustanovitvijo mladinskega centra. Tudi v Bocvani so žal revni in zaznamovani otroci. Prav tako nas prosi, da bi delali z nezakonitimi priseljenci, ki so zaprti v centru za pridržanje Gerald, ter da bi skrbeli za pastoralni center v Monarchu in ga po možnosti spremenili v župnijo,« je pojasnil Alfred Maravilla, vrhovni delegat za salezijanske misijone.

»Nova navzočnost v Bocvani nam bo kot salezijancem pomagala, da bomo prisiljeni ponovno razmisliti o tem, kar smo vedno počeli v Afriki,« je dodal Alphonse Owoudou, pokrajinski svetovalec za pokrajino Afrika in Madagaskar. »Bocvana nas sili, da se vprašamo, kaj lahko ponudimo mladim, ki nimajo zaščite ali niso zavarovani s strani države. Zato bomo lahko ponudili nekaj lepih novih pobud.«

Novembra bo Maravilla skupaj s predstojnikom vizitatorije obiskal Bocvano, prihod prve skupine salezijancev pa je predviden za prihodnje leto. »Vrhovni predstojnik je prosil vizitatorijo držav Zambija Malavi, Zimbabve in Namibija, da pripravi in ​​pošlje prvo skupino salezijancev. V prihodnosti pa bi lahko prišlo do salezijanske reorganizacije, saj je pet držav v omenjeni vizitatoriji preveliko območje,« je ob koncu zaključil Maravilla.

ANS

Morda vas zanima tudi