V korak z mladimi.

»Novi val okužb še ni dosegel vrha«

Nov val covida-19 v Indiji in salezijanski poziv k solidarnosti

Položaj ob novem valu covida-19 v Indiji je zaskrbljujoč: po podatkih indijskega ministrstva za zdravje so v državi samo danes zabeležili 3.645 umrlih zaradi koronavirusa. To je nov žalosten rekord, ki se je glede na včeraj povzpel za 350 umrlih. Skupno število žrtev od začetka pandemije je v Indiji tako 204.832. Položaj močno vpliva tudi na več kot 360 šol in 500 ustanov, ki jih upravlja salezijanska mreža v tej državi.

»Primanjkuje nam vsega: postelj v bolnišnicah, enot za intenzivno nego, ventilatorjev za predihavanje, kisika, krematorijev …« neposredno iz Indije sporoča salezijanec George Menamparampil, odgovorni za salezijanske misijonske prokure in več kot eno leto koordinator salezijanskega projekta »Don Bosco Solidarity – Covid-19«, svetovne koordinirane salezijanske pobude v tej pandemiji.

»V trenutnih razmerah lahko naredimo za ljudi naslednje:

  • razdeljujemo živila, kuhano hrano, zaščitno opremo in higienske izdelke, ki jih uspemo dostaviti neposredno najrevnejšim;
  • zagotavljamo koncentratorje kisika in mini aparate za proizvajanje kisika v bolnišnicah in drugih oskrbovalnih centrih;
  • izvajamo kampanje ozaveščanja v korist cepljenja.«

Salezijancu Menamparampilu pritrjuje tudi Noel Maddhichetty, ravnatelj »Don Bosco Network – South Asia«, ki pravi, da novi val okužb še ni dosegel vrha. »V prihodnjih tednih pričakujemo znatno povečanje števila primerov covid-19. Javno življenje se bo ponovno ustavilo.«

Vsi, ki se niso uspeli pripraviti na to, se sedaj soočajo z velikimi težavami. Posebno na podeželju se mnogi ljudje niso niti testirali, dodaja salezijanec Maddhichetty. »Duhovnik v bližini Mumbaja mi je pripovedoval, da mnogim v vaseh tiste pokrajine, ki so imeli simptome, niso omogočili nikakršnega testiranja. Ljudje tako ne morejo upati na zdravljenje in zdravstvene usluge.« Posledično je zelo verjetno, da so številke smrtnih primerov in okužb, povezanih s koronavirusom, precej višje od tragičnih uradnih podatkov.

Salezijanci v Indiji so morali zapreti vse šole. Učenci ne morejo opravljati izpitov. Tudi med učitelji, osebjem in družinami učencev je bilo veliko primerov okužb s covidom-19 in zato jih je še več preventivno odšlo v samoizolacijo.

Samo v zadnjih mesecih je po Maddhichettyjevih besedah salezijanska intervencijska mreža v Indiji zagotovila hrano in sanitetne pripomočke več kot 7 milijonom ljudi. Prednostno so bili pomoči deležni ljudje, ki živijo na ulicah in na obrobjih.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi