V korak z mladimi.

Oblikovanje jutrišnjega dne: prekomerna delitev

Vsak od nas ima meje, ki se jih skušamo držati in za katere želimo, da jih drugi ne prestopijo. Naša zasebnost je za nas zelo pomembna tudi v digitalnem svetu. Vendar se te meje zaradi različnih razlogov včasih zabrišejo ali celo razblinijo kot megla. Razkrivati začenjamo ​​preveč osebnih podrobnosti o svojem življenju in jih deliti na družbenih medijih. Te meje premikamo in spodbujamo druge, da nam sledijo.

Prekomerna delitev (oversharing) je razmeroma nov pojav v digitalnem svetu. Sestoji iz prekomernega razkrivanja dejstev o zasebnem življenju na digitalnih platformah. Običajno so to fotografije, videi in besedilne informacije o družini, zdravju, financah in čustvih. Tako vedenje poganja več dejavnikov, je povezano z digitalnim narcisizmom in je sodoben pojav digitalne kulture. Ljudje so pogosto v skušnjavi, da bi delili zaupne vidike svojega življenja, od običajnih dnevnih dogodkov do svojih najbolj intimnih misli in občutkov.

To bo tudi tema salezijanske komunikacijske konference, ki bo potekala od 1. do 7. avgusta 2024 v Rimu.

To vedenje ima veliko podobnosti z lastnostmi ljudi z mejno osebnostno motnjo, vendar v digitalni različici. Ti ljudje so še posebej občutljivi na sodbe drugih, čutijo stalno potrebo po prepričanju prijateljev glede svojih čustev, borijo se s strahom pred zavrnitvijo, imajo nestabilne medsebojne odnose, so preveč odvisni od drugih in imajo nestabilno samozavest.

Eden od razlogov za pretiravanje je želja po pozornosti in potreba po pridobitvi priznanja drugih. Deljenje osebnih podatkov je lahko poskus integracije čustev. Nekateri ljudje preveč razkrivajo zasebne podrobnosti ter iščejo potrditev in podporo na svojih omrežjih in v spletni skupnosti. To pogosto spremljata nezavedanje posledic in stalen pritisk, ki je prisoten na družbenih omrežjih. Prekomerna skupna raba lahko povzroči izgubo zasebnosti in tudi psihološko stisko. Figurativno povedano, prekomerna delitev je predaja ključev naših čustvenih skrivališč drugim; je sejanje lastnih čustev na negotov teren interneta; je zasebna čustvena tiskovna agencija.

V globaliziranem svetu, kjer nas družbeni mediji pletejo skupaj kot pajčevine, pojav prekomerne delitve narašča. Glede na to postane potreba po zaščiti spletne zasebnosti nujna. Izobraževanje o varni rabi interneta in ozaveščanje o posledicah prekomernega deljenja sta kot ščit, ki nas varuje pred nevarnostmi današnjega digitalnega sveta.

Morda vas zanima tudi