V korak z mladimi.

»Od energije do družbenih kriz: salezijanci smo pripravljeni na velike izzive«

Pogovor z Jeanom Paulom Mullerjem, vrhovnim ekonomom salezijanske družbe, ob zaključku Kongresa sprememb SDB

S kongresom »SDB Change Congress« je salezijanska družba prvič zbrala inšpektorialne ekonome, vodje uradov za načrtovanje in razvoj, vodje misijonskih uradov, odgovorne za zbiranje sredstev in vse druge ključne osebe, ki sodelujejo pri gospodarskem upravljanju salezijanske družine v 134 državah sveta, ter jih povabila k prizadevanju za gospodarsko učinkovitost, poklicanost mladih in pričevanje o revščini. Srečanje, ki je potekalo od 19. do 23. septembra 2022 v Rimu na Salezijanski papeški univerzi, je bilo namenjeno »krepitvi naše energije, našega znanja, pri čemer sta v središču vedno duhovnost in poklicanost mladih. Vedno se moramo soočiti z nami samimi, da bi mladim bolje pomagali v prihodnosti, ki bo še bolj zapletena in burna,« je pojasnil Jean Paul Muller, vrhovni ekonom salezijanske družbe.

Izziv sprememb je že v naslovu kongresa. Kaj je treba spremeniti?

Po eni strani so spremembe pred našimi očmi: spremembe geopolitičnega scenarija, dramo beguncev iz Afrike, velike družbene probleme v Aziji in Evropi. Tu so še izzivi tehnoloških inovacij, od umetne inteligence do kriptovalut, in izzivi globalne agende, začenši s trajnostnim gospodarstvom.

Po drugi strani pa je naša sposobnost spreminjanja. Vsakdo, ki je odgovoren za vzdrževanje zidov in struktur, v katerih izvajamo vzgojo in izobraževanje po vsem svetu, se sooča z novimi izzivi, ki so različni, a imajo veliko skupnih značilnosti. Zato smo se prvič odločili, da smo se fizično zbrali in razmišljali o možnih rešitvah ter dali salezijanski odgovor na vprašanja, ki jih postavlja sodobni svet.

Gospodarstvo ima očitno pomembno vlogo pri teh spremembah. Kako na vašo dejavnost vpliva gibanje cen in surovin?

Že dvanajst let sem vrhovni ekonom in še nikoli nisem doživel takšnega položaja. Vedno več centrov upravljanja ima likvidnostne težave: v mesecih pandemije so uporabljali rezerve za vzdrževanje in izplačilo plač, zdaj pa so se zaradi naraščajočih stroškov prisiljeni zadolžiti, da lahko nadaljujejo z delom.

Tudi to je tema soočenja: nekateri so se dobro odzvali na spremembe. Na primer tisti, ki so v preteklih letih že vlagali v energetsko samozadostnost. Ali šole, ki so na nekaterih območjih ponovno odkrile kmetijstvo in na travnikih v okolici objektov pridelujejo zelenjavo za menze.

Salezijanska družba ima sedaj vrhovni sedež tukaj v Rimu, ob postaji Termini, ki je odprto gradbišče, saj želimo čim bolj zmanjšati vse energetske izgube in onesnaževalne emisije. Seveda je težko za vse: pred kratkim smo organizirali načrt pomoči za pokrajino Tigraj. Ko smo vse pripravili, smo spoznali, da je znesek, ki smo ga prej lahko poslali za tri tovornjake pomoči, zdaj komaj zadostoval za en tovornjak.

Katera so glavna vprašanja kongresa?

Na ta dogodek smo se pripravljali dve leti in pol. Izbrali smo pet ključnih tem: trajnostno gospodarstvo, salezijanska duhovnost, umetna inteligenca, komunikacija prihodnosti in preprečevanje korupcije. Za nas salezijance je temeljnega pomena vzgoja dobrih državljanov prihodnosti. Toda kaj pomeni biti dober državljan danes, ko je na primer korupcija zelo razširjena? Ali kaj pomeni biti dober državljan glede na vpliv naših vsakodnevnih odločitev na okolje? Prav s takšnimi vprašanji smo se soočili.

Ste našli odgovore?

Seveda ni dokončnih odgovorov na velika vprašanja našega časa. Upamo pa, da so udeleženci odšli domov z več motivacije, optimizma in zavesti. Razpravljali smo o temah, o katerih sem tudi sam skoraj nepismen, kot so digitalne valute ali umetna inteligenca. Toda v nekaterih državah so te stvari običajne in ne moremo biti ne pripravljeni, ne moremo reči: »To nas ne zanima«. To so »nove reči« v resničnosti, v katero so naši mladi potopljeni, in moramo jih poznati, da lahko mlade pripravimo na svet.

Pietro Saccò, Avvenire

Morda vas zanima tudi